preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mokošica

Aktualno

Učenička natjecanja znanja

Autor: Administrator , 28. 1. 2015. 20:04

Početak drugog polugodišta tradiocionalno predstavlja početak učeničkih natjecanja znanja. Učenici se natječu na školskoj razini, a posebno uspješni doći će do županijske razine i državne razine. Uspjehe naših učenika možete pratiti na sljedećoj stranici

http://os-mokosica.skole.hr/nastava/natjecanja

 

[više]

OŠ Mokošica među 700 škola koje su iskazale interes da postanu e-Škole

Autor: Administrator , 26. 1. 2015. 09:01

U utorak u ponoć, 20 siječnja 2015. godine, istekao je rok do kojeg su se sve osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj mogle javiti na Javni poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u pilot projektu „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“. Predmet i cilj poziva je odabir 140 škola koje će se u razdoblju između 2015.-2017. godine uključiti u sve projektne aktivnosti pilot projekta e-Škole. U roku je to učinilo gotovo 700 škola.

Budući da se prijavila skoro polovica svih škola u Republici Hrvatskoj, očito je da su škole prepoznale ovaj pilot projekt kao nešto važno za njihov razvoj, razvoj nastavnih procesa i samog poslovanja škola, kao što su i osvijestile potrebu da se razvijaju korištenjem suvremenih tehnologija. Iz velikog broja prijava proizlazi i činjenica da su škole spremne prigrliti novi ciklus informatizacije paralelno razvijajući svoje kapacitete za digitalnu zrelost te učenje i poučavanje u 21. stoljeću.

CARNetovo Stručno povjerenstvo će, na temelju kriterija raspisanih u dokumentu “Nužni uvjeti i kriteriji odabira škola za sudjelovanje u pilot projektu e-Škole”, odabrati 140 škola koje će sudjelovati u pilot projektu i iste o tome izvijestiti elektroničkim putem. Popis odabranih škola bit će objavljen i na CARNetovoj mrežnoj stranici. Rok za objavu službene odluke s popisom odabranih škola je 20. veljače 2015. godine. Odluka Stručnog povjerenstva je neopoziva i konačna.

izvor: http://www.carnet.hr/novosti/novosti?news_id=3462

 

[više]

Božićna priredba

Autor: Administrator , 28. 1. 2015. 15:16

U petak, 19.12. 2014. Godine u našoj školi održana je tradicionalna Božićna priredba koju su pripremili učenici i učitelji naše škole.

Program je započeo Dubrovačkom kolendom, nakon čega su učenici, roditelji i uzvanici s oduševljenjem pratili pjesme, recitacije, ples naših vrijednih učenika i malih gimnastičarki iz Gimnastičkog kluba.

Prenijeli s nam dio božićne čarolije. Osjetila se božićna radost i toplina, u srcu skrivena nada i rođenje novog dana, novog početka i nečeg lijepog.

Nazočni roditelji, umirovljenici i uzvanici su uživali u pjesmi, plesu i lijepoj riječi. Za kraj, učenici su čestitali nadolazeće blagdane svojim roditeljima i sugrađanima uz želje da Svjetlost Božića obasja srca, uđe u  domove, donese blagostanje, a Nova godina svima bude posebna, da svaki dan donese nešto novo, lijepo....

S toplinom u srcu i osmjehom na licu, učenici, učitelji i učenici su ispratili još jednu božićnu priredbu i kraj prvog polugodišta.

Učiteljica Mare Safret

  

 

 

 

 

 

 

 

 

[više]

CARNET - Inspiring Science Education

Autor: Administrator , 7. 1. 2015. 11:19

Inspiring Science Education (ISE) je projekt koji se financira iz programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP) a glavni mu je cilj popularizacija znanosti i prirodoslovnih predmeta korištenjem postojećih e-learning resursa.

Projekt je počeo u travnju 2013. godine, a ukupno trajanje projekta je 40 mjeseci. Na projektu sudjeluje 30 partnera u 15 europskih zemalja, a obuhvatit će 5000 škola, od kojih 313 u Hrvatskoj. Kroz aktivnosti tijekom trajanja projekta bit će uključeno ukupno 10 000 nastavnika, 100 000 učenika, kao i velik broj drugih ključnih dionika (istraživača, znanstvenika, predstavnika nacionalnih i lokalnih vlasti). Osnovna škola Mokošica priključila se velikom broju škola koje će sudjelovati u ovom projektu.

izvor: http://www.carnet.hr/ise

[više]

Mala meteorološka radionica

Autor: Administrator , 22. 12. 2014. 16:16

Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Dubrovnika održana je Mala meteorološka radionica u našoj školi,  dana 5. prosinca 2014.

 Učenici trećih razreda su  sudjelovali u edukativnom projektu Mala meteorološka radionica, namjenjenom djeci, pokrenutom radi promicanja i popularizacije meteorologije.

Radionica se provodila u više skupina na kojima su prisustvovali učenici 3.a, 3.b, 3.c i 3.d razreda zajedno s učiteljicama.

Voditelji  Male meteorološke radionice, profesori  Barbara Sušanj,  Ivan Zec i i  Anabela  Božiček su  djeci su na zanimljiv način objasnili osnovne atmosferske  procese.  Učenici su saznali  kako i zbog čega nastaje magla, tornado te kako razlika u tlaku djeluje na predmete.

 Prema uputama voditelja stvorili su tornado uz pomoć vode i dvije plastične boce,  promatrali nastanak magle  te na kraju izradili vjetrulju koja pokazuje smjer i brzinu vjetra.

Učenici  su aktivno sudjelovali, komunicirali, timski radili,  promišljali , spoznali značaj meteorologije i naučili kako kvalitetno ispuniti svoje slobodno vrijeme.   Cijela radionica je bila zanimljiva i dinamična.

Bilo je poučno i  zabavno. Pogledajte fotogaleriju slika!

Učiteljica: Mare Safret

                    

[više]

Srce za Afriku

Autor: Administrator , 11. 12. 2014. 10:04

Osmijeh, toplina i vedrina djece s kojima se susrela potakli su Mirelu Banovac da odmah na povratku u Dubrovnik pokrene humanitarnu akciju Srce za Afriku.

Posjetila je našu školu i susrela se s učenicima nižih i viših razreda.

 S nama je podijelila svoje dojmove i iskustvo....

 

Pripremile:učiteljice Mare Safret i Ana Matić

[više]

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Autor: Administrator , 31. 10. 2014. 08:29

Dana 16. listopada 2014. godine učenici od 1. do 4. razreda su zajedno s učiteljicama obilježili Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Vrijedne ruke učenika su uz pomoć mama i baka pripremile razna peciva i kolače. Svaki kruh je bio poseban svojom veličinom i oblikom. Dječja mašta je je bila izrazita. Održan je integrirani nastavni dan pod nazivom Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u kojem su sudjelovali svi učenici od 1. do 4. razreda.

Učionice su bile kreativne radionice ispunjene radošću.  Na stolovima je bilo puno peciva i jesenskog voća. Svi učenici su uživali u finim pogačama, kolačićima i drugim pekarskim proizvodima.

Boje jeseni obojale su panoe, ukrašene maštovitim radovima učenika.

Kao i svake godine pokazali su da je istinska sreća i zadovoljstvo podijeliti ono što imamo  s drugima. Pogledajte fotogaleriju.

Veliko hvala našim mamama i bakama!!!!

 

Pripremila učiteljica: Mare Safret

[više]

EU CodeWeek - Liga programiranja za učenike osnovnih škola

Autor: Administrator , 19. 10. 2014. 13:54

U subotu 18.listopada 2014. godine započela je prva Liga programiranja za učenike osnovnih škola u programskom jeziku Python. Ovo je jedan od načina kako su učenici naše škole obilježili CodeWeek 2014 -  europsku inicijativu populaziranja programiranja među mlađim uzrastima Liga programiranja bit će organizirana kao niz radionica i natjecanja za učenike, a provodit će se tijekom prvog i drugog polugodišta. U ligu su uključeni učenici gradskih osnovnih škola pa tako Osnovnu školu Mokošicu u nekoliko ekipa predstavljaju slijedeći učenici:

 

1. Orsat Puljizević, 6d

2. Petar Rotim, 6d

3. Frano Fišer, 6b

1. Marko Sršen, 6c

2. Mauricio Bratičević, 6a

3. Domagoj Maškarić, 6b

1. Borna Modrić, 8c

2. Domagoj Padovan, 8c

3. Ante Raguž, 8a

1. Marin Rajić, 8d

2. Marijo Obrovac, 8d

3. Marino Lučić Raguž, 7c

1. Patricija Krnjaić, 8b

2. Luka Krnjaić, 8b

3. Martin Zadro, 8b

1. Mihael Barešić, 8b

2. Niko Jozić, 8c

3. Mateo Jemin, 8b

  

      

 

[više]

Predavanje i radionica - programski jezik Python

Autor: Nikolina Bubica, 26. 9. 2014. 20:12

U prostorijama informatičke učionice OŠ Mokošica 26.rujna 2014. godine održano je predavanje o programskom jeziku Python za učitelje informatike osnovnih škola Dubrovačko-neretvanske županije. Predavač na stručnom skupu bio je Tomo Sjekavica sa Studija Primijenjenog/poslovnog računarstva Sveučilišta u Dubrovniku. 

Uvodno predavanje održao je prof. Mario Miličević, također predavač na Studiju Primijenjenog/poslovnog računarstva Sveučilišta u Dubrovniku koji je predstavio ideju Lige programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola koja bi se trebala održavati tijekom školske godine 2014./2015. 

fotogalerija

 

[više]

Početak nove školske godine!

Autor: Administrator , 2. 9. 2014. 13:26

Obavijest za učenike i roditelje: 

Početak šk. god. 2014./2015. je u ponedjeljak 08.rujna 2014. godine

  1. SMJENA  U  11.00 SATI :   2. RAZREDI,

                                                    4. RAZREDI,

                                                    6. RAZREDI,

   8. RAZREDI

  2. SMJENA  U  11.30 SATI :   3. RAZREDI,

                                                    5. RAZREDI,

                                                    7. RAZREDI,       


        Za učenike 1. razreda održat će se priredba u 9.00 sati. 

        Roditeljski sastanak za roditelje učenika prvih razreda održati će se u

         četvrtak   4.rujna 2014. po slijedećem rasporedu:

           u 17:30 roditelji prezimena A-L

          u  19:00 roditelji prezimena M-Ž


Od 9.rujna 2014. godine (utorak) nastava će se odvijati prema rasporedu:

  u 8.00 SATI:  2.r, 4.r, 6.r, 8.r.

  u 14.00 SATI: 3.r, 5.r, 7.r.

  u 13.00 SATI: 1.razredi

Produženi boravak za 1.razrede počinje ujutro od 7.30 sati.

Produženi boravak za 2. razrede počinje popodne od 11.30 sati.

 

                                                               Ravnateljica: A.Matušić

[više]

Ispisi upisnica - obavijest

Autor: Administrator , 9. 7. 2014. 11:22

Učenici osmih razreda koji kod kuće nemaju mogućnosti ispisivanja obrasca upisnice  koja će biti  dostupna na mrežnoj stranici NISpuSŠ-a (www.upisi.hr) nakon objave konačne ljestvice poretka 11.7.2014. mogu to napraviti u Osnovnoj školi Mokošica dana 14. 7.2014. u vremenu od 10,00 do 12,00 sati. Sa sobom trebaju ponijeti svoj NISpuSŠ (carnet) identitet i pin kojim su se prijavljivali za upis u srednju školu.

Upisnicu trebaju potpisati učenik i njegov roditelj/skrbnik te je dostaviti u srednju školu u vremenu od 14.-18.7.2014. Učenici koji se upisuju u obrazovne programe za koje je potrebna potvrda liječnika školske medicine, liječnička svjedodžba medicine rada i /ili ugovor o naukovanju dužni su i to dostaviti u srednju školu u gore  narečenom  roku.

                                                                                          Upisno povjerenstvo

[više]

Upisi u srednje škole - važna obavijest!

Autor: Administrator , 2. 7. 2014. 09:17

Svim učenicima  osmih razreda prijavnicu s konačnom listom prioriteta izbora obrazovnih programa srednjih škola ispisuje njihov razrednik/ca.

Učenik i roditelj/skrbnik obavezni su doći u osnovnu školu Mokošica dana 9.7.2014. u 10,00 ili u 17,00 sati, radi potpisivanja prijavnice čime potvrđuju listu prioriteta odnosno odabir učenika. Nakon potpisivanja prijavnice razrednik to evidentira u sustavu što je osnovni preduvjet da učenik ostane na listi kandidata za upis. U protivnom sustav će učenika  brisati sa liste kandidata za upis.

[više]

Upisi u srednje škole - obavijest

Autor: Administrator , 30. 6. 2014. 09:12

1.Učenici koji žele upisati slijedeće zanimanja obrtničke škole:

 frizer - JMO, 

soboslikar-ličilac - JMO,

automehaničar - JMO, vodoinstalater - JMO,

elektromehaničar - JMO,

trebaju imati  ugovor o naukovanju  sa licenciranim obrtnikom ili pravnom osobom. Potpisani ugovor trebaju dostaviti srednjoj školi u vremenu od 14.do 18.7 2014.

2. Uputnice za besplatni liječničku pregled na medicini rada o zdravstvenoj sposobnosti za  zanimanja kuhar i konobar učenici mogu dobiti na Zavodu za zapošljavanje svakog radnog dana od 7,30 do 15,30 ( dnevni odmor od 12,00 -12,30) kod prof. Nine Crnogorac Šabić.

 

                                                   Psihologinja, Bojana Čengija

[više]

Upisi u srednju školu - pojašnjenje Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 26. 6. 2014. 22:28

Za one učenike osmih razreda kojima nisu sasvim jasni podatci iz Tablice natječaja za upis, posebno onaj dio koji se odnosi na to za koje škole (programe) trebate liječničke potvrde o nepostojanju kontraindikacija i od kojih liječnika napravili smo TABLICU NATJEČAJA ZA UPIS U SREDNJE ŠKOLE. podaci su razvrstani po školama i programima radi bolje preglednosti zdravstvenih poteškoća zbog kojih se učenici ne mogu upisati u pojedini obrazovni program i stoji koje su vam liječničkepotvrde potrebne za upis (da bi dokazali da ste zdravstveno sposobni za izabraniobrazovni program).

Bojana Čengija, psiholog
[više]

I još malo o osmašima!

Autor: Administrator , 26. 6. 2014. 22:40

Evo kako naši osmaši prosljavljaju svoj posljednji nastavni dan u OŠ Mokošica!

(za pregledavanje videa, napravite desni klik na sliku i odaberite play)

[više]

Adio osmaši!!

Autor: Administrator , 26. 6. 2014. 21:04

generacija osmaša 2013./2014.!

 

[više]

Obavijest - upisi u srednje škole - medicinske kontraindikacije Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 12. 6. 2014. 14:46

Dragi roditelji i učenici!

Ove školske godine, kao novina, za upis u većinu srednjih škola potrebna je liječnička svjedodžba o nepostojanju kontraindikacija za upis u obrazovni program. Stoga Vas molimo da pažljivo proučite priložene dokumente o upisu u srednju školu i provjerite je li učenik zadovoljava i zdravstvene zahtjeve pojedinog zanimanja  te pribavite  dokument kojim dokazujete nepostojanje zdravstvenih kontraindikacija za upis u željeni obrazovni program. Za neke  obrazovne programe potrebna je potvrda nadležnog školskog liječnika a za druge liječnička svjedodžbu medicine rada (vidi: Tablica natječaja za upis 2014/15.) Taj dokument učenik je dužan predočiti srednjoj školi zajedno s upisnicom do roka navedenog u Kalendaru (14.-18.7.2014.). Više o tome možete pročitati na www.upisi.hr.

 

[više]

Obavijest - upisi u srednje škole Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 30. 4. 2014. 14:44

Na temelju članka 22., stavka 5. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, br. 87/2008., 86/2009., 92/2010., 105/2010., 90/2011., 16/2012. 86/2012. i 94/2013.) i članka 20., stavka 4. Zakona o strukovnom obrazovanju (Narodne novine, br. 30/2009. i 24/2010.), ministar znanosti, obrazovanja i sporta donosi


O D L U K U O ELEMENTIMA I KRITERIJIMA ZA IZBOR KANDIDATA ZA UPIS U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2014./2015.

 

 

 

cijeli dokument nalazi se u prilogu te popis predmeta važnih za upis.

[više]

Eduvizija - još jedan obrazovni portal

Autor: Administrator , 23. 10. 2012. 17:07

Ako ste želite znati više Eduvizija je prava stranica za vas!

Eduvizija je jedan od  portala u Hrvatskoj koji prati nastavne sadržaje za više razrede osnovne škole. Projekt je pokrenut prije 3 godine kao obrazovna aplikacija na CD-romu. Prije dvije godine, zbog velike dostupnosti i povećanja brzine interneta, objavili su sadržaje na webu. Portal Eduvizija predstavljen je javnosti 22. siječnja 2010. godine.

Kreativni tim Eduvizije čine entuzijasti - profesori s dugogodišnjim iskustvom u radu s učenicima osnovnih škola, mladi informatičari i studenti.

http://www.eduvizija.hr

 

[više]

Nagrada Turističke zajednice učenicima naše škole

Autor: Administrator , 15. 10. 2012. 08:12

Pripremila: Monika Žuvela 8.d

I ove godine je naša škola, po treći put uzastopno, dobila nagradu Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije za literarni rad na ekološku temu. Ovaj put je to bila druga nagrada koju je dobio Roko Gvozdenica Šipić, učenik 7.razreda naše škole. Napisao je pejzažnu pjesmu pod nazivom „Djeca čuvari prirode“. Mentor mu je bila profesorica Tonka Vodopija. Nagrada se sastojala od 5000 kuna koje je osvojio za potrebe svoje škole odnosno literarne grupe.

Tekst pjesme .....

[više]

Važna obavijest

Autor: Administrator , 4. 10. 2012. 15:37

 

Dragi učenici i učitelji,

sutra, 5.listopada 2012. god. je Dan učitelja. Tim povodom nastava će biti skraćena. Sat će trajati 30 minuta. Prva smjena počinje u 8:00 sati, a druga u 14:00.

U ponedjeljak, 8.listopada 2012. god. je Dan neovisnosti (državni praznik) i neće biti nastave. 

 

[više]

Obilježavanje 21. obljetnice napada na Dubrovnik

Autor: Administrator , 4. 10. 2012. 12:17

Pripremila: Danijela Vratonjić, 8.d

Ove godine smo se prisjetili i obilježili još jednu obljetnicu napada na Dubrovnik. Mimohod,  u kojem su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola naše županije, krenuo je s Pila u 9:30  i  prošetao cijelim Stradunom.

Zatim se program nastavio u Kazalištu Marina Držića gdje su nastupili izvođači svih uzrasta iz različitih škola. Među tim izvođačima našli su se zbor OŠ MOKOŠICA, mokošičke mažoretke i Jakov Varezić, učenik 7.r., koji je recitirao pjesmu Noć u Sustjepanu. Nakon prigodnog programa u kazalištu  svečanost se nastavila svetom misom na Srđu i polaganjem vijenaca u čast naših hrabrih, nikad zaboravljenih branitelja. Na Srđu su, osim sudionika programa,  bili i  branitelji, obitelji stradalih, dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i još neki članovi gradske i županijske uprave.

Svake godine trebamo se s tugom prisjećati tog užasnog događaja i moliti se da se nikad više ne ponovi.

         

[više]

English in Action

Autor: Administrator , 5. 9. 2012. 23:13

 

 

 

 

 

Pripremila: Sanja Magaš, prof.

U našoj školi ovog je ljeta (20.8.-24.8.) održan tečaj engleskog jezika English in Action za učenike bivših petih, šestih i sedmih razreda. Na tečaju je sudjelovalo 23 učenika podijeljenih u 2 grupe, mlađa grupa Waystage (A2 razina) i starija grupa Treshold (razina B1). Voditelji tečaja Alex i Tessa su bili veoma zadovoljni visokom razinom znanja engleskog jezika kod svih učenika, a posebno ih je oduševio pogled iz zbornice i učionica. Na kraju tečaja učenici su pripremili kratku priredbu za roditelje gdje su prikazali projekte na kojima su radili  (Olympic games, London, Nikola Tesla) i 2 odlična igrokaza (In a restaurant, BBC news). 

Interview with Alex (A)and Tessa (T).......

       Reporters  (R): Maroje Žuvelek and Petra Mihaljević  (7.a)

[više]

Popis udžbenika

Autor: Administrator , 12. 6. 2014. 10:54

U skladu sa Zakonom o udžbenicima donesen je popis odabranih udžbenika za učenike OŠ Mokošica u školskoj godini 2014./2015.

Potrebno je naglasiti da uz navedni popis udžbenika učenik obvezno treba imati i likovnu mapu (za odgovarajući razred).

popis udžbenika

 

[više]

MOJ MALI DNEVNIK (8. - 11. 4. 2014.)

Autor: Administrator , 29. 4. 2014. 20:51

OSMAŠI MOKOŠICE NA EKSKURZIJI

Zapisala: Brigita Krnjaić 8.c

1. dan

Jutro je. Od silnog uzbuđenja malo tko je spavao. Sastanak na okretištu  1A u Mokošici. Pričamo, po tko zna koji put, o programu naše ekskurzije. S velikim nestrpljenjem čekamo dolazak naših autobusa i konačno - polazak u 8:00. Prvo odredište je Neum. Kako ne „svratiti“ u pekaru Magistrala ? To bi bilo neoprostivo. Pokupovali smo „cijelu“ pekaru i dobro „opskrbljeni“ krenuli prema NP Krka.Oduševljeni ljepotama NP Krka, „napunili“smo svoje baterije za naredne dane i spremno nastavili put prema Biogradu i hotelu Bolero . Večerali smo, „sredili se“ i pošli na zabavu, koja je bila samo „uvod“ za one zabave koje su slijedile drugih večeri.

2. dan

Buđenje i rani doručak u 7:15. Odlazimo u MC Nikola Tesla u Smiljanu. Pozorno i s oduševljenjem pratimo film o Nikoli Tesli,a obilazak njegove rodne kuće je nezaboravan.. Zatim slijedi odlazak na Plitvička jezera. Dočekala nas je kiša, ali ona nije pokvarila naše raspoloženje. Nema te kiše koja može pokvariti ugođaj veličanstvene ljepote prirode. Svojom „glazbom“ pozdravili su nas slapovi i još dugo nakon odlaska „čula“ sam njihov „koncert“.

Zatim se vraćamo u hotel na večeru pa opet „veliko“ spremanje i zabava.

3.dan

Doručak. Nakon doručka odlazimo u Nin i Zadar. U Ninu smo vidjeli Gradske zidine i kip Grgura Ninskog, jednog od najznačajnijih ninskih biskupa. Zadar nas je oduševio različitim stilovima  gradnje, a Pozdrav Suncu nalazi se u zadarskoj luci, na zapadnoj točki zadarskog poluotoka, neposredno uz Morske orgulje. S ovog se mjesta pruža pogled na Zadarski kanal, otoke i na zalazak Sunca, čija je ljepota u Zadru posebno poznata. Pozdrav Suncu i Morske orgulje su mjesto okupljanja i turistička atrakcija.

Nakon toga smo dobili 1 sat slobodno. Svi smo se „raspršili“ na različite lokacije i svatko je doživio grad na svoj način. Naravno, zlato i srebro Zadra je nešto što nikog ne ostavlja ravnodušnim. Slijedi uobičajeni povratak i večera u hotelu pa zabava. Nakon zabave vratili smo se u hotel te u hodniku priredili „program“ za naše voditelje i profesore. Radili smo ono što najviše volimo - opnašali naše profesore. Neki imitatori su tako dobri da ih je teško razlikovati od originala. Te večeri veselje, smijeh i radost vladali su hotelom. Naši profesori su bili dio nas - jednostavni, dragi, zabavni i nasmijani.

4. dan

I ... svemu dođe kraj. Došao je dan povratka.. Spakirali smo se. Odlazimo u razgled Šibenika, a nakon toga na ručak u hotel. Naš vodič (Neno) imao je rođendan pa će i taj lijepi događaj ostati dio nezaboravne ekskurzije. Slijedi odlazak u SHOPPING CENTAR SUPERNOVA ZADAR.Nakon shoppinga ulazimo u autobuse. Dolazimo u Mokošicu u kasnim večernjim satima.

 

[više]

Županijsko natjecanje iz povijesti

Autor: Administrator , 16. 3. 2014. 23:02

Na Županijskom natjecanju iz povijesti učenici naše škole opet su pokazali marljivost i upornost i postigli izvrsne rezultate. U kategoriji pismene provjere znanja 7. razreda Hrvoje Hrnkaš zauzeo je 2. mjesto, a Nikša Šanje 9. mjesto. U kategoriji 8. razreda Roko Gvozdenica Šipić zauzeo je 2. mjesto. Njihova mentorica je prof Jadranka Sanković. Bravo svima!

[više]

Roko Gvozdenica Šipić pozvan na državno natjecanje iz informatike - INFOKUP 2014

Autor: Administrator , 11. 3. 2014. 20:05

Roko Gvozednica Šipić, učenik 8.b razreda OŠ Mokošica pozvan je na državno natjecanje iz informatike INFOKUP 2014 koje će se održati u Primoštenu od 17. do 20. ožujka. Roko će nastupiti u kategoriji OSNOVE INFORMATIKE među 27 najboljih osnovnoškolaca u našoj državi u području poznavanja osnovnih koncepata informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Čestitamo Roku i želimo mu što bolji uspjeh u Primoštenu!

 

 

 

 

[više]

Županijsko natjecanje iz likovne kulture – LIK 2014.

Autor: Administrator , 11. 3. 2014. 19:52

Županijsko natjecanje-izložba LIK 2014. održano je 28.veljače 2014.godine u Pučkom otvorenom učilištu u Pločama. Od prijavljena  184 rada osnovnih škola sa područja Dubrovačko-neretvanske županije prosudbeno povjerenstvo odabralo je 58 radova za županijsku izložbu na temu “ Igra polja i oblika/plakat“ .  10 najuspješnijih radova predloženo je  za Državno natjecanje.

Likovni rad učenice Laure Majer 6.c razreda predložen je za Državno natjecanje.

Njen rad krasi naslovnicu kataloga županijske izložbe LIK 2014.

galerija slika

Na  Županijskom natjecanju najveći  broj  pohvaljenih radova bio je iz naše škole:

-Ana Grgić  5. c  raz

-Magdalena Sušilović  5. a raz

-Wioleta Reghepaj  5.a  raz

-Lucijana Milojević  6.a raz

-Nikša Miljević  8.b raz

-Vega Haklička  8.b  raz

Mentor:  Aida Hebib Raguž

Čestitamo učenicima na postignutim rezultatima!

[više]

Službeni rezultati županijskog natjecanja iz informatike - INFOKUP 2014

Autor: Administrator , 9. 3. 2014. 19:27

21. veljače 2014. godine, u OŠ Mokošica,  održalo se Županijsko natjecanje iz informatike za učenike osnovnih i srednjih škola Dubrovačko-neretvanske županije. Istog dana objavljeni su neslužbeni rezultati natjecanja u svim kategorijama, no prema propozicijama natjecanja državno povjerenstvo ponovno provjerava sve radove učenika i nakon toga objavljuje službeno rezultate. Dana 8. ožujka objavljeni su službeni rezultati koji su pokazali da su naši učenici postigli odlučne rezultate.

Dakle,

u kategoriji OSNOVE INFORMATIKE


1. mjesto                         ROKO GVOZDENICA ŠIPIĆ, 8.a

8. mjesto                        ALBERT REXHEPAJ, 8.c

9. mjesto                        MIHAEL BARIŠIĆ, 7.b

 

u kategoriji Algoritmi QBASIC/PASCAL/C/PYTHON   6.razred


1. mjesto                        MARINO LUČIĆ RAGUŽ, 6.c

 

u kategoriji Algoritmi QBASIC/PASCAL/C/PYTHON   7.razred    


2. mjesto                       BORNA MODRIĆ, 7.c

 

u kategoriji Algoritmi QBASIC/PASCAL/C/PYTHON   8.razred


1. mjesto                       ROKO GVOZDENICA ŠIPIĆ, 8.b

Mentor: Nikolina Bubica, prof.

Više o samom natjecanju možete pročitati na službenoj stranici natjecanja www.infokup.hr , a slike s natjecanja u galeriji slika

Izuzetno smo ponosni na uspjeh naših učenika u svim kategorijama. Čestitke svima.   

[više]

Naši učenici prvi na Županijskom natjecanju iz talijanskog jezika

Autor: Administrator , 6. 3. 2014. 12:27

Županijsko natjecanje iz talijanskog jezika održalo se je 28. veljače 2014. g. u Školi za strane jezike Gariste. Božana Papac (8.c) i Roko Gvozdenica Sipic (8.b) podijelili su prvo mjesto!

Ivana Karacic (8.c) zauzela je 4. mjesto.

Čestitke učenicima na sjajnom plasmanu!

Mentorica: Ivana Konsuo Batarilo

[više]

Obavijest

Autor: Administrator , 24. 2. 2014. 16:24

Sindikat hrvatskih učitelja provodit će štrajk solidarnosti 25.02.2014. godine u vremenu od 12:00-14:00. Učiteljice u produženom boravku radit će normalno po rasporedu.

                                           Sindikalni povjerenik

                                                                                       Ružica Šimić

[više]

Županijsko natjecanje iz informatike - INFOKUP 2014 - 21. veljače

Autor: Administrator , 20. 2. 2014. 20:59

Osnovna škola Mokošica već tradiocionalno ugošćuje najbolje informatičare osnovnih i srednjih škola naše županije. Informatička učionica, a i cijela škola nestrpljivo očekuje mlade programere koji će se okušati u rješavanju problema programiranjem kategorijama Algoritmi LOGO, Algoritmi QBasic te Algoritmi PASCAL/C/C++ te vrsne poznavatelje osnovnih koncepata informacijsko komunikacijske tehnologije kroz kategoriju Osnovne informatike za osnovne i srednje škole.

 

Natjecanje se provodi u nekoliko etapa:

9:00-11:00     

9:00-12:00

13:00-14:00

14:30 -16:30

Algoritmi LOGO - osnovna škola

Algoritmi PASCAL/C/C++ - srednja škola

Osnove informatike - osnovne i srednje škole

Algoritmi QBASIC - osnovne škole

Na natjecanju će nastupiti 5 učenika naše škole i to u kategorijama QBasic 6., 7. i 8. razred te Osnovne informatike.

Poželimo svim učenicima i njihovim mentorima ugodan boravak u našoj školi te uspjeh na natjecanju.

                          

[više]

21. veljače - Međunarodni dan materinskog jezika

Autor: Administrator , 20. 2. 2014. 20:54

Materinski jezik je termin kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Materinski jezik je važan u formiranju mišljenja. Osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem drugih jezika, ali i s učenjem uopće.Zbog važnosti materinskog jezika u razvoju komunikacijskih vještina, Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinjeg jezika.

     Jezik je civilizacijsko kulturno nasljeđe. On je izraz ljudske kreativnosti, ali i ljepota u različitosti. Na svijetu postoji 3000 do 6000 jezika. Nestalnost broja jezika u svijetu može se objasniti dvama razlozima. Prvi razlog je činjenica da neki dijelovi svijeta jezikoslovcima još uvijek nisu poznati,  primjerice Nova Gvineja i Amazonija gdje žive domorodačka plemena. Njihovi jezici još uvijek su neistraženi, a drugi razlog nestalnosti broja je taj što različiti jezikoslovci imaju različito mišljenje o tome kada jedno narječje prestaje biti narječjem i postaje jezikom i obrnuto, odnosno što jezik čini jezikom.

                  Međusobni utjecaji jezika najviše se vide na rječničkoj razini. Dominantni jezici poput engleskog, francuskog, španjolskog, ruskog i kineskog sve brže i više potiskuju manjinske jezike. Jedan od razloga je i internet koji zanemaruje veliki broj manjinskih jezika u svijetu.Istraživanja pokazuju da bi polovica svjetskih jezika mogla nestati zbog malog broja govornika, a nestanak bilo kojeg jezika osiromašio bi ljudsko znanje i ukupni životni potencijal na zemlji jer jezična raznolikost  neodvojiva je od biološke.Stoga moramo njegovati materinski jezik, a Međunarodni dan materinskog jezika ima cilj podsjetiti  nas na moralne i praktične obveze očuvanja lingvističke raznovrsnosti kao jednog od najvećih bogatstava koje smo naslijedili.

[više]

Likovna izložba- Sv. Vlaho

Autor: Administrator , 18. 2. 2014. 09:55

U Fotogaleriji pogledajte Likovnu izložbu radova naših učenika povom Feste Sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika.

Mentor: Aida Hebib Raguž, prof.

http://www.os-mokosica.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=53

 

 

 

[više]

Valentinovo 2014.

Autor: Administrator , 16. 2. 2014. 16:33

I ove godine, sad već tradicionalno, obilježen je Dan zaljubljenih u OŠ „Mokošica“. Cijeli tjedan bio je u valentinovskom ozračju.

Učenici su svoj doživljaj  ljubavi i zaljubljenosti izražavali u pisanoj i likovnoj formi.“Razmjenjivale“ su se čokolade, bombonjere... Škola je bila puna cvijeća. Podsjećala je na veliku cvjećarnicu. Vrhunac veselja i ljubavi bio je u petak 14. 2. 2014., na Dan zaljubljenih. Tu noć osmaši su imali zabavu.Zabavi su prethodile ozbiljne priprave: najljepša haljina, cipele,frizura, malo šminke, košulja odgovarajuće boje..., bila je to euforija ljepote i mladosti  Plesalo su i pjevalo skoro do 22 sata.

 

Pripremila: Mirzeta Samardžić

[više]

Natječaj povodom obilježavanja Feste Sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika

Autor: Administrator , 31. 1. 2014. 09:40

            

    Na natječaju povodom obilježavanja Feste Sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika, sudjelovala je i Osnovna škola „Mokošica“ s literarnim i likovnim ostvarajima.

        Nagrađen je rad učenika VI. C razreda Roka Barišića. Mentorica je Tonka Vodopija. Također je nagrađen i likovni uradak učenice VIII. C razreda Ive Čolaković. Mentorica je Aida Hebib Raguž. Izložba nagrađenih radova postavljena je u Osnovnoj školi „Marin Getaldić“ – Centar gdje je 29. siječnja 2014. g. održan prigodan program, a nagrađeni učenici čitali su svoje literarne ostvaraje.

Grad dobrog starca

Prva ide Gospa Kandelora,

a sa skalina sv. Vlaha,

crkve dobrog starca,

don Toma iščitava

čestitke i brzojave

naših dobrih pomoraca

što čeznu za blagoslovom dobrog starca,

našeg sv. Vlaha.

 

Biskup pruža ruke,

a bijeli golubovi lete

tamo gdje rat je

i gdje su djeca puna sjete.

 

Sve je tako živo,živo,

a sv. Vlaho se smješka kriomice

i jedva čeka kad će Dubrovnik svoje

jutarnjom rosom oprati sneno lice.

                                                                         Roko Barišić 6.c

                                                                         Osnovna škola „Mokošica“ 

                                                                         Mentorica: Tonka Vodopija

 

[više]

OS Mokosica za "Marijine obroke"

Autor: Administrator , 28. 1. 2014. 23:00

Dana 20. prosinca 2013. g. Vijece ucenika OS Mokosica uplatilo je iznos od 1.800,00 kn globalnom pokretu “Marijini obroci” koji projektima prehrane u 16 najsiromasnijih zemalja svakodnevno hrani preko 822 000 djece.

Vec sa 75 kuna jedno dijete tijekom jedne skolske godine dobiva Marijine obroke.

 

OS Mokosica omogucila je tako da 24-oro djece ima obrok svaki dan! Jednom cijelom razredu!

 

            Veliko hvala svim ucenicima koji su sudjelovali sa svojim prilozima, predstavnicima u Vijecu ucenika koji su  ih animirali, blagajnicima koji su se stavili na raspolaganje i svim uciteljicama i uciteljima koji su podrzali ovu ideju.

 

Pripremila: Ivana Konsuo Batarilo

[više]

Početak drugog polugodišta

Autor: Administrator , 13. 1. 2014. 10:03

Ugodan i uspješan početak novog polugodišta svim učenicima i učiteljima.

[više]

Blagoslovljen i sretan Božić!!

Autor: Administrator , 25. 12. 2013. 20:01

[više]

Raspored - kraj prvog obrazovnog razdoblja

Autor: Administrator , 19. 12. 2013. 11:00

U petak, 20.12.2013. godine, nastava će se odvijati po sljedećem rasporedu:

 

Jutarnja smjena


Popodnevna smjena


1. sat:    7.30 - 8.00

2. sat    8.05 - 8.35

3. sat:   8.40 - 9.10

ODMOR: 9.10 - 9.25

4. sat:   9.25 - 9.55

5. sat:   10.00 - 10.30

6. sat:   10.35 - 11.05

1. sat:    12.45 - 13.15

2. sat      13.20 - 13.50

3. sat:     13.55 - 14.25

ODMOR: 14.25 - 14.40

4. sat:   14.40 - 15.10

5. sat:   15.15 - 15.45

6. sat:   15.50 - 16.20

 

[više]

Programiranjem do igre, igrom do programiranja

Autor: Administrator , 25. 11. 2013. 15:21

Sveučilište u Dubrovniku Odjel za elektrotehniku i računarstvo  i Informatički klub Futura organiziraju besplatne informatičke radionice programiranja "Programiranjem do igre, igrom do programiranja" za učenike 5. -8. razreda osnovnih škola. radionice će se održavati subotom u učionici br. 164 u zgradi Sveučilišnog kampusa prema rasporedu:

30. studenog, 9-12 sati

14. prosinca, 9-12 sati.

 

Termini u 2014. godini bit će dogovoreni na samim radionicama.

Prijave i informacije:

www.facebook.com/uniduProg

Facebook  grupa: UNIDU radionice programiranja

e-mail: unidu.prog@gmail.com

web: www.ik-futura.hr

 

[više]

RED BUTTON aplikacija

Autor: Administrator , 3. 11. 2013. 19:35

 

 

 

 

 

Često čitamo u novinama i na internetskim stranicama o seksualnom zlostavljanju maloljetnika i o načinima kako sve to započinje. Nesretne priče obično započnu lažnim predstavljanjem napasnika i u početku bezazlenim dopisivanjem, koje s vremenom (kada zadobije povjerenje djeteta) preraste u nedoličnu komunikaciju u kojoj kroz razne ucjene zlostavljač dolazi do fotografija i video zapisa oštećenika.

Takvo ponašanje do sada je bilo moguće prijaviti jedino redovnim putem – odlaskom u policijsku postaju i podnošenjem prijave na licu mjesta ili pozivom na telefonski broj 192. Hrvatski MUP je konačno dobio mogućnost da se u bilo koje vrijeme i sa bilo kojeg mjesta može prijaviti zlostavljanje putem Red Button stranice i pripadajuće aplikacije.

Ako ste u spoznaji da postoji dijete koje proživljava bilo koju vrstu zlostavljanja putem ove stranice možete ispravno postupiti i prijaviti zlostavljača. Za sada poruke pristigle ovim putem se obrađuju samo u vremenu od 8:30 – 15:30 od ponedjeljka do petka, tijekom vikenda i izvan radnog vremena potrebno je prijavu izvršiti kao i do sada, dolaskom u policijsku postaju.

Pročitajte obavijest o Red Buttonu preuzetu u cjelosti s mrežnih stranica MUP-a.......

[više]

Hrvatski olimpijski dan u OŠ Mokošica

Autor: Administrator , 9. 9. 2013. 13:21

Hrvatski olimpijski dan obilježava se u Hrvatskoj od 10. rujna 1991. godine kada je u zagrebačkom hotelu Esplanade održava osnivačka sjednica krovne hrvatske sportske organizacije Hrvatskog olimpijskog odbora. Ove godine, obilježavanje ovog događaja započelo je 9. rujna 2013. godine u sportskoj dvorani Osnovne škole Mokošica. Program su započeli gimnastičari Gimnastičkog kluba Dubrovnik prezentacijom svojih gimnastičkih elemenata i vježbi, a nakon toga je uslijedila odbojkaška utakmica između klubova Ženski odbojkaški klub Dubrovnik i Odbojkaški klub Nova Mokošica. Program je zaključen prigodnom utakmicom kadetkinja Ženskog rukomentnog kluba Dubrovnik. Učenici su prigodan program oduševljeno pratili snažnim pljeskom i ovacijama te još jednom pokazali koliko si im atraktivni sportki programi. Ideja ovogodišnjeg programa bila je popularizacija sporta među učenicama.

U fotogaleriji možete pogledati slike s prigodnog programa. 

 

[više]

Dobrodošli prvašići !

Autor: Administrator , 8. 9. 2013. 13:53

Početak nove školske godine poseban je dan za sve učenike naše škole, a posebno za naše nove prvašiće. Njihov prvi školski dan ujedno je i početak njihovog školovanja. Prigodnu dobrodošlicu poželjeli su im ravnateljica, učitelji i učenici naše škole, a ispred osnivača škole, Grada Dubrovnika, pozdravnu riječ uputio im je i akademik Nenad Vekarić, zamjenik gradonačelnika grada Dubrovnika.

Nakon pozdravnih riječi nastavio je prigodni program u kojem je bilo recitacija, plesnih točaka, gimnastičkih nastupa te glazbenih nastupa. Prigodni program pripremili su i vodili učenici naše škole zajedno sa svojim voditeljima.

Na kraju samog programa prvašići su upoznali svoje buduće učiteljice i zajedno s njima po prvi puta otišli i svoj razred.

Poželimo im puno uspjeha i zadovoljstva u njihovom budućem školovanju! Dobrodošli !!!

Ovdje možete pogledati slike te pročitati popis učenika prvih razreda (popis).......

 

[više]

Naši najbolji....

Autor: Administrator , 3. 7. 2013. 19:39

Svugdje postoje oni najbolji. Tako i naša škola ima svoju školsku elitu, učenike koji su za svoj trud, zalaganje i znanja dobili pohvalnicu Učiteljskog vijeća za uzorno vladanje i prosjek 5.00 ili pohvalnicu Razrednog vijeća za uzorno vladanje i nešto manji prosjek ocjena.

   Čestitamo svim našim najboljim odlikašima, a svim ostalim poručujemo:

          "Svaki učenik ne mora biti odličan učenik, ali može postati odličan čovjek"

 

Ovdje možete pročitati imena  i prezimena svih pohvaljenih učenika.......

[više]

Razmjena udžbenika

Autor: Administrator , 1. 7. 2013. 12:59

Razmjena starih udžbenika održat će se u srijedu, 3.7.2013. godine, od 8:00-12:00 sati, u prostorima ispred  OŠ Mokošica. Pozivamo učenike koji žele ponuditi svoje stare udžbenike ili pronaći neke nove da se uključe u akciju. 

 

[više]

Adio osmaši....

Autor: Administrator , 26. 6. 2013. 16:37

Generacija osmih razreda - školska godina 2012./2013.

[više]

OŠ Mokošica opet osvojila PRVO MJESTO na drugom Fotomaratonu za osnovne škole

Autor: Administrator , 15. 6. 2013. 19:18

Na II. Fotomaratonu za osnovne škole održanom 25. svibnja 2013. u organizaciji foto-kluba Marin Getaldić, OŠ Mokošica ponovno je osvojila prvo mjesto. Natjecali su se: Antonia Stanković  (8.r.), Roko Gvozdenica Šipić (7.r.), Patricija Krnjaić (6.r.) i Karmen Miletić (5.r.). U dva sata trebali su zajedno s ostalih tridesetak učenika osnovnih škola na najbolji način zabilježiti fotografije na četiri teme: Osmijeh, Ljeto nam se vratilo, Prirodno i neprirodno i Barke i boje.

Nakon  zasjedanja, peteročlano Povjerenstvo kluba Marin Getaldić odlučilo je da Antonia Stanković osvaja prvo mjesto, Patricija Krnjaić drugo, a Karmen Miletić treće mjesto. Tri učenice naše škole uvjerljivo su odnijele pobjedu u ovom fotografskom natjecanju!

U rujnu ove godine u prostorima OŠ Mokošice upriličit će se izložba radova Fotomaratona kad će bit dodijeljene i prigodne diplome natjecateljima. No, prvoplasiranu učenicu 8.c razreda Antoniu Stanković,  jutros su na posljednji dan škole iznenadili svojim nenajavljenim posjetom Mario, Eugen i Jelena iz Kluba, darujući joj 1. nagradu – Samsung Galaxy Tab 2. Veselju nije bilo kraja.

http://www.youtube.com/watch?v=WI8T1GnhDvM&feature=player_embedded

Čestitke svim natjecateljima Fotomaratona!

Mentor: Ivana Konsuo Batarilo, prof.

[više]

Obavijest za učenike osmih razreda i njihove roditelje

Autor: Administrator , 14. 6. 2013. 11:58

U četvrtak, 27.lipnja 2013. u 10,00 ili u 18,00 sati za roditelje koji nisu u mogućnosti doći u jutarnjem terminu, razrednice osmih razreda će uručiti učenicima i njihovim roditeljima ispisane Prijavnice za upis u srednju školu. Obavezan je dolazak jednog od roditelja radi potpisivanja primitka Prijavnice.

Razrednici osmih razreda

[više]

Obilježavanje Dana škole OŠ Mokošica

Autor: Administrator , 6. 6. 2013. 19:57

Mame su pobijedile profesorice u štafeti, a tate su izgubili od profesora u košarci...

Dana 29.5.2013. obilježili smo Dan škole.Program je započeo u 19 sati, a vodio ga je bivši učenik naše škole Antonio Raič. Započeo je s pohvalom ovogodišnjih osmaša zbog izuzetno primjerenog ponašanja na ekskurziji i s nadom da će ostale generacije slijediti njihove stope. Program je započeo školskim zborom koji je otpjevao himnu škole. Slijedila je plesna točka studija Labirius Unfaithful, koju su izvele plesačice Dora Pezo i Lea Banovac.Nastavili su drugaši s plesom i pjesmom Imali smo pile, a nakon njih ponovo točka plesnog studija Labirius jive, koju su izvodile Iris Raič i već spomenute Dora i Lea. Poslije te točke nastupio je kvartet u kojem je saksofon svirao učenik naše škole Jakov Varezić. Nakon njih nastupio je par Limor Ziv i Ivica Bago, trener GK Dubrovnik i budući voditelj plesnog studija Labirius, koji su  zadivili gledatelje svojim plesnim umijećem. Mladi naraštaj gimnastičara pokazao nam je svoje vještine stečene tijekom godine. Završna točka zabavnog programa bila je plesna groznica koja je zahvatila cijeli svijet, Gangnam style koju su izveli petaši naše škole. Nakon zabavnog programa započeo je sportski program zvan Šicabojac. U Šicabojcu su se  natjecali  učenici od 1. do 4. razreda u raznim športskim aktivnostima ( nogomet, košarka, rukomet, štafeta...). Uz učenike, koji su se međusobno natjecali , natjecali su  se i profesori i roditelji učenika. Mame su pobijedile profesorice u štafeti, a tate su izgubili od profesora u košarci. U natjecanju ( u raznim športskim aktivnostima) pobijedio je 1.B razred učiteljice Mare Safret i to njegovi predstavnici Iva Vodopja i Kristian Sentić.

 

Tekst napisala: Marija Pezo 8.c

 Mentorica: Jane Šehović

[više]

Otvaranje likovne izložbe uz obilježavanje Dana škole

Autor: Administrator , 6. 6. 2013. 19:50

Dan škole 28.05.2013. obilježilo je otvaranje likovne izložbe u 18h u glavnom holu OŠ Mokošica.Izloženo je 30-tak izvanrednih modnih kreacija učenika 5, 6, 7 i 8. razreda na temu Eko – etno mode u kombiniranoj oblikovnoj likovnoj tehnici assemblage pod mentorstvom prof. likovne kulture Aide Hebib Raguž.Kroz svoj rad su razvijali kompetencije u samostalnom likovnom izražavanju vizualnog mišljenja te povezivanja tradicije i suvremenosti. Spoznali su važnost očuvanja ekologije kroz iskoristivost otpadnih materijala u stvaranju novih estetskih vrijednosti.

galerija slika

[više]

Prva nagrada Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije i Hrvatske turističke zajednice

Autor: Administrator , 3. 6. 2013. 14:49

Roko Gvozdenica Šipić, učenik 7.b razreda OŠ MOKOŠICA, dobitnik je prve nagrade,koju dodjeljuje Turistička zajednica Dubrovačko – neretvanske županije, za najuspješniji literani rad učenika osnovnih škola na području Dubrovačke- neretvanske županije, i to u konkurenciji  sedam osnovnih škola. Nagrađena je njegova pjesma  Ljepote mog zavičaja. Izbor je obavljen u četvrtak, 18. travnja 2013. godine, u prostorijama Turstičke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije. Ovaj  prvonagrađeni rad dostavljen je i Hrvatskoj turističkoj zajednici  za natječaj na nivou Hrvatske na kojemu  je opet osvojio prvu nagradu.

Mentorica: Tonka Vodopija

Napisala: Marija Pezo 8.c

Mentorica:Jane Šehović

[više]

Obavijest - upisi u srednju školu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 17. 5. 2013. 17:22

 

U priloženim dokumentima nalazi se zajednički natječaj za upis učenika u 1.razred srednje škole, školske godine 2013./2014. te konačna tablica s brojem učenika u svakoj školi i obrazovnom programu. Roditelji i učenici, proučite sve i pripremite se za upise!!!!

[više]

Dan Crvenog križa

Autor: Administrator , 15. 5. 2013. 09:51

 

U OŠ Mokošici obilježen je Dan Crvenog križa zanimljivim predavanjem o ovisnostima za učenike osmih razreda. Predavanje su pripremili bivši učenici OŠ Mokošice, aktivni članovi Mladih Crvenog križa Dubrovnik: Antonijo Raič, Mihaela Ivanković, Ivana Matić i Doris Gverović.

 

 

[više]

Akcija "Sigurniji internet za djecu i mlade 2013"

Autor: Administrator , 6. 5. 2013. 11:09

I učenici naše škole uključili su se u akciju "Sigurniji internet za djecu i mlade"  izradom multimedijskih radova (postera, animacija, videozapisa, prezentacija, igara i slično) kojima svoje vršnjake upozoravaju na moguće opasnosti na internetu i daju im savjete kako ih izbjeći. Pri izradi tih sadržaja učenici su trebali primijeniti sve što su naučili i na vrlo kreativan način stvoriti nove obrazovne sadržaje. Učenice Nika Milutinović (8.d) i Zrinka Udženija (8.d) izradile su interaktivni poster, a učenice Marija Cvjetanović (7.c) i Ivana Vatonić (7.c) prezentaciju s korisnim porukama za mlade. 

Agencija za zaštitu osobnih podataka, udruga „Suradnici u učenju“ i Microsoft Hrvatska organizirala je izložbu multimedijskih radova iz nacionalne kampanje „Sigurniji internet za djecu i mlade“ koja  se održala u ponedjeljak, 29. travnja, od 11 sati u prostorima Agencije za zaštitu osobnih podataka, u Martićevoj 14 (3. kat) u Zagrebu.

[više]

Upisi u srednju školu

Autor: Administrator , 15. 4. 2013. 11:11

Sukladno kalendaru objavljenom u brošuri „Prijave i upisi u srednje škole za školsku godinu 2013./2014.“ danas, 15. travnja 2013. započele su prijave u sustav Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole.

Prijave u sustav različite su za pojedine kategorije kandidata te je važno pridržavati se uputa koje su opisane u navedenoj brošuri.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet izdali su brošuru o upisima u srednje škole „Prijave i upisi u srednje škole za školsku godinu 2013./2014.“. Brošura sadrži informacije o elementima i kriterijima za upis, primjere bodovanja za različite obrazovne programe, opis postupaka prijava i upisa u srednje škole za sve kategorije kandidata, opis postupaka u aplikaciji, kalendar datuma koje kandidati trebaju zapamtiti te kontakte. Cijeli tekst brošure možete pročitati ovdje.

Molimo sve učenike da redovito prate mrežnu stranicu www.upisi.hr, a u slučaju bilo kakvih nedoumica ili pitanja obrate se na adresu e-pošte helpdesk@skole.hr ili broj telefona 01/6661-500.

izvor: http://www.upisi.hr

[više]

OŠ Mokošica prva na Fotomaratonu!!!

Autor: Administrator , 5. 4. 2013. 14:16

Foto-klub Marin Getaldić organizirao je još krajem svibnja 2012. godine natjecanje Fotomaraton za osnovne škole u kojem su osnovnoškolci trebali pokazati fotografsko umijeće u četiri zadane teme: Radost, Moja kritika, Krugovi ili kružnice i Grad ili golubnjak.

Podjela nagrada i izložba bile su do daljnjeg odgođene zbog tehničkih razloga, no ipak su  8. ožujka 2013. upriličene u skromnom izdanju za vrijeme Županijskog natjecanja iz tehničke kulture.

Na Fotomaratonu je sudjelovalo sedam osnovnih škola s jednim predstavnikom iz 5., 6., 7. i 8. razreda.  OŠ Mokošicu predstavljali su Patricija Krnjaić (5. r.), Roko Gvozdenica Šipić (6.r.), Antonija Stanković (7.r.) i Pia Prka (8.r.).

Stručno povjerenstvo odabralo je najbolje radove i ocijenilo da je OŠ Mokošica osvojila 1. mjesto. Patricija Krnjaić je zauzela 2., Pia Prka 3. mjesto najuspješnijih natjecatelja, a  Antonija Stanković je pobjedila u temi Moja kritika.

Više na linku http://www.fotoklubmg.hr/index.php?limitstart=5

Čestitamo učenicima na sjajnim fotografijama i visokom plasmanu!

Mentor: Ivana Konsuo Batarilo

[više]

Pozivnica roditeljima učenika VII i VIII razreda

Autor: Administrator , 3. 4. 2013. 14:32

Poštovani roditelji i učenici!

Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Područnom službom Dubrovnik, Hrvatskom gospodarskom komorom - Županijskom komorom Dubrovnik i srednjim strukovnim školama Dubrovačko-neretvanske županije, poziva Vas da prisustvujete:

 

PREZENTACIJI DEFICITARNIH STRUKOVNIH ZANIMANJA I

MOGUĆNOSTI UPISA U SREDNJE STRUKOVNE ŠKOLE

.....

[više]

Intervju s Brunom Gverovićem

Autor: Administrator , 14. 3. 2013. 09:25

Bruno Gverović je učenik 4. d razreda OŠ „Mokošica“ i član je KUD-a  „Sveti Juraj“ Osojnik. U tom društvu svira ljericu i daje komande uz čije taktove članovi kluba plešu Linđo. Osim toga je i zdravičar, tj. interpretira dubrovačku zdravicu. Zdravica je dosta duga i zahtjevna, a on je govori vrlo izražajno i nadahnuto.

Njegov nedavni nastup u našoj školi bio je povod ovom razgovoru......

[više]

Zabava za Valentinovo

Autor: Administrator , 14. 3. 2013. 08:14

14.2. na dan sv.Valentina, svima poznat kao dan zaljubljenih, u OŠ „Mokošica“ održana je zabava za sve učenike osmih razreda. Zabava je trebala početi u 19:00 sati, ali neki su, onako uzbuđeni, došli ranije. Djevojke su, naravno, kao po nekom „pravilu“ kasnile, ali ne previše. Svaka je dolazila s različitom frizurom. Neke su se peglale, a neke pravile pletenice. Svaka je od njih na poseban način zablistala te večeri u svojoj prekrasnoj haljini. Svaka se trudila biti što ljepša, što bolja. Mladići su došli ranije i čekali su djevojke kod ulaza u školu s prelijepim crvenim ružama. Svaka djevojka dobila je bar po jednu ružu. Nakon „dodjele“ ruža  svi su ušli u hol škole, počela je svirati glazba, baš po ukusu učenika. Osim učenika tu su bili i razrednici svih osmih razreda: prof. Sanja Magaš, prof. Ružica Šimić, prof. Tihana Ruso i prof. Ružica Marinković. Atmosfera je bila toliko dobra da su i profesori plesali s učenicima. Toliko se pjevalo, a i plesalo, da ih je većina ostala bez glasa ili dobila upalu mišića. Bilo je tu i smiješnih pokreta, ali naravno, cure su vladale plesnim podijem. Bilo je i nekoliko mirnijih, lijepih pjesama na koje su učenici plesali engleski i bečki valcer. Sve do 21:00 sat tako se, bez prestanka, pjevalo i plesalo, a zatim su svi zajedno pjevali pjesme profesorima.To se sve odužilo do 21:30. Tada je bilo vrijeme da se krene kući, svi su već bili dosta izmoreni. Za kraj su napravili nekoliko zajedničkih fotografija i krenuli svak svojim putem razmišljajući i razgovarajući o zabavi s nadom da će imati još jednu.

Tekst napisala: Nikolina Dundić 8.d

Mentorica: Jane Šehović

                                                          

                                      

[više]

Nagrađeni likovni i literarni radovi učenika OŠ Mokošica na temu sv.Vlaha

Autor: Administrator , 1. 2. 2013. 08:41

U utorak, 29.siječnja 2013. u 12 sati u OŠ Marina Getaldića-Centar Društvo naša djeca Dubrovnik otvorilo je izložbu literarnih i likovnih radova učenika osnovnih škola povodom Feste sv.Vlaha i Dana Grada. Iz naše škole nagrađeni su radovi sljedećih učenika:

 

1. Antonia Knez, 4.a. raz.-likovni rad

         Mentorica: prof. Stojanka Karl

2. Viktoria Bačić, 7.a. raz.-likovni rad

        Mentorica: prof.Aida Hebib

3. Petar Rotin, 4.d. raz.-literarni rad

        Mentorica: prof.Boba Boban

4. Roko Gvozdenica Šipić, 7.b. raz.-literarni rad

        Mentorica: prof.Tonka Vodopija

Društvo naša djeca Dubrovnik je sve učenike obavijestilo i pozvalo ih da dođu na izložbu.

Tekst napisala: Daniela Vratonjić 8.d

Mentorica: prof.Jane Šehović

[više]

Upisi u srednju školu, šk. god. 2013./2014. - informacije Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 25. 1. 2013. 08:32

Na temelju članka 22., stavka 5. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 16/12. i 86/12.) i članka 20., stavka 4. Zakona o strukovnom obrazovanju (Narodne novine, br. 30/09.), ministar znanosti, obrazovanja i sporta donosi


O D L U K U
O ELEMENTIMA I KRITERIJIMA ZA IZBOR KANDIDATA
ZA UPIS U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2013./2014.

[više]

Počinju natjecanja

Autor: Administrator , 25. 1. 2013. 08:01

Počelo je drugo polugodište, a s njim i učenička natjecanja znanja te športska natjecanja. Poželimo našim učenicima puno sreće u radu te dobar uspjeh. Više o tome moći će te pročitati na stranicama na temu natjecanja znanja te športskih natjecanja.

[više]

Sretna vam Nova!!!!

Autor: Administrator , 1. 1. 2013. 00:45

[više]

Čestitka

Autor: Administrator , 24. 12. 2012. 11:34

Čestit i blagoslovljen Božić

žele vam učenici i djelatnici

Osnovne škole Mokošica

 

[više]

Obavijest - raspored za petak 21.12.2012

Autor: Administrator , 20. 12. 2012. 11:21

 

U petak, 21.prosinca 2012. godine nastava će se odvijati po slijedećem rasporedu:

Jutarnja smjena:

1.sat: 7:30-8:00

2.sat: 8:05-8:35

3.sat: 8:40-9:10

odmor: 9:10-9:25

4.sat: 9:25-9:55

5.sat: 10:00-10:30

6.sat: 10:35-11:05

Popodnevna smjena:

1.sat: 12:30-13:00

2.sat: 13:05-13:35

3.sat: 13:40-14:10

odmor: 14:10-14:25

4.sat: 14:25-14:55

5.sat: 15:00-15:30

6.sat: 15:35-16:05

 

[više]

Darujmo s ljubavlju djecu iz Doma Maslina

Autor: Administrator , 11. 12. 2012. 20:07

Predstavnici Vijeća učenika OŠ MokoŠica pokrenuli su akciju “Darujmo s ljubavlju djecu iz Doma Maslina”. Ovo je jedna od više predbožićnih, humanitarnih akcija koje se organiziraju u OŠ Mokošica.

Sva razredna odijeljenja škole od 1. do 8. razreda izvrsno su se odazvala i pomogla da ova akcija u potpunosti uspije te da čak premaši očekivanja. Učenici su vrijedno, kroz nekoliko tjedana, sakupljali slatkiše, grickalice, školski pribor, igračke, DVD-ove, higijenske potrepštine i slično.

10. prosinca 2012. g. malo izaslanstvo učenika s voditeljicom Vijeće učenika  prof. Ivanom Konsuo Batarilo, uz veliku pomoć tate Banovca koji nam je osigurao prijevoz s kombijem, posjetilo je Dom u kojem su nas srdačno i toplo primili ravnateljica Doma Ilijana Stojanović, stručno vodstvo Jozo i Katarina, vesela kuharica Ivanka i štićenici Doma. Bio je to nezaboravan posjet!

Završavamo s riječima Majke Tereze koje lijepo sažimaju ovu akciju -  “Ne možemo svi činiti velika djela, ali možemo činiti mala djela s velikom ljubavlju”.

   

 

 

 

 

pripremila: Ivana Konsuo Batarilo, prof.

 

[više]

Humanitarna prodajna izložba

Autor: Administrator , 5. 12. 2012. 08:35

DARUJMO RADOST BOŽIĆA

Učiteljica, roditelji i učenici 3.a razreda pozivaju Vas da posjetite prodajnu izložbu božićnih darova i darujete svjetlo i radost Božića našem prijatelju Anti J.

Izložba će se održati u holu OŠ Mokošica u petak 7.12.2012. od 9 do 17 sati.

Dođite i budite dio naše Božićne čarolije!

 

 

[više]

Izložba Foruma mladih

Autor: Administrator , 4. 12. 2012. 17:05

21.11. u 18:00 u Luži je održana je izložba Foruma mladih „Rukama složeno“. Naša škola sudjelovala je na Forumu mladih likovnim radovima 7.i 8. razreda. Učenici 7.razreda u grupama su izrađivali zanimljive brodove od kartona, a osmi razredi kolažom su osmislili radove na istu temu. Mentorica u izradi likovnih radova bila je profesorica likovnog Aida Hebib Raguž. Izložbu je otvorio pročelnik Miho Katičić. Na izložbi Foruma mladih nastupio je  i učenik naše škole, Lovro Barišić, na gitari.

Tekst napisala:Monika Žuvela 8.d

Mentor: prof. Jane Šehović

[više]

SVI SVETI

Autor: Administrator , 22. 11. 2012. 17:10

I ove godine učenici naše škole obilježili su dan sjećanja na sve mrtve. Prigodnim crtežima bijelih, žutih, rozih i crvenih krizantema još su jednu godinu zaredom podsjetili da svoje najmilije, koji više nisu s nama, nikad neće zaboraviti.

Tekst napisala: Daniela Vratonjić 8.d

Mentor: prof.Jane Šehović

 

 

                  

[više]

Posjet Cinestaru

Autor: Administrator , 22. 11. 2012. 08:45

Dana 20.11.2012. u 12:00 sati u multipleks kinu CineStar Dubrovnik prikazana je matineja za učenike šestih i osmih razreda naše škole.

Učenici su pogledali izbor najboljih filmova ovogodišnjeg Festivala o pravima djece. Tema svih filmova je „Različitost je zajednička baš svima“, a sve je vezano uz rođendan Konvencije o pravima djeteta pod pokroviteljstvom UNICEF-a.

[više]

Projekt "Krema"

Autor: Administrator , 19. 11. 2012. 16:26

Pripremila: Marija Pezo 8.c

Dana 12.11.2012. u 19:15 okupili su se u OŠ MOKOŠICA  učenici 7. i 8. razreda naše škole  te neki učenici srednjih škola iz Mokošice da bi se upoznali s  projektom  „Krema“. Taj projekt su  predstavile dvije profesorice hrvatskog jezika: Marijela Marković i Marijana Batinić te koreografkinja  i profesionalna plesačica, voditeljica joge Kristina Bajza Marčinko. Govorile su kako mladima iz Mokošice treba umjetničkog obrazovanja. Njihov cilj je  okupljati mlade subutom ujutro, da glume, pjevaju, plešu, igraju igre...Taj projekt namjeravaju završiti krajem 5. mjeseca.

 Za sve koji su zainteresirani prvi sastanak je 24.11.212. u 11:00. Tog dana zainteresirani sudionici  trebaju  donijeti jedan predmet,  tj. nešto što ih inspirira za rad i  trebaju  obući  nešto lagano. Želja im je da okupe što više članova,  koji će biti redoviti, pristojni i raditi u miru.

                                                                 

[više]

U spomen....

Autor: Administrator , 19. 11. 2012. 15:17

Paljenjem svijeća kraj spomen obilježja na poginulog branitelja Zdravka Gavrića u Mokošici se poslijepodne odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode. Svijeće u znak sjećanja na žrtve Vukovara zapalili su učenici OŠ Mokošica te djelatnici škole. 

Svijeće i vijence položili su i predstavnici Grada i Županije te članovi obitelji Zdravka Gavrića koji je svoj mladi život izgubio upravo na današnji dan 1991. godine.

 

[više]

Intervju s Rokom Gvozdenicom Šipićem

Autor: Administrator , 14. 11. 2012. 14:50

Tekst napisala: Monika Žuvela 8.d

 

Roko Šipić Gvozdenica, učenik 7.b razreda naše škole, dobio je nagradu Turističke zajednice za literarni rad na ekološku temu. Napisao je pjesmu „Djeca čuvari prirode“. Tim povodom odlučili smo ga intervjuirati.

 

[više]

Međunarodni dan stariji osoba

Autor: Administrator , 6. 11. 2012. 14:25

Pripremila: Monika Žuvela 8.d

U organizaciji knjižnice Mokošica i OŠ MOKOŠICA, 23. listopada 2012. g., učenici  OŠ Mokošica obilježili su Međunarodni dan starijih osoba u mjesnoj knjižnici.

U 18 sati u prostoru knjižnice okupili su se učenici naše škole zajedno sa svojim mentorima i čitali svoje radove napisane na temu Moj nono i none. Literarne radove  pisali su  na hrvatskom književnom jeziku, na dubrovačkom, ali i na čakavskom narječju. Unuci i unuke su vrlo slikovito i osjećajno portretirali svoje bake i djedove . Svaki autor je i čitao svoj literarni ostvaraj(Toni  Farac, Ana Blaić, Anamarija Sršen, Maris Milković, Ivana Oberan, Romana Radulović, Pero Papac, Matej Zvone, Marin Sršen, Tin Vidak, Patricija Krnjaić, Mario Ban, Matej Vidak, Simona Hančević, Martina Prkačin, Roko Gvozdenica, Monika Žuvela, Daniela Vratonjić, Jelena Vidojević, Domagoj Ljubišić, Dora Pezo, Laura Majer, Pavo Matana, Jakov Varezić i Ana Delevski).

Nagradu za najbolji literarni rad dobila je Jelena Vidojević, učenica  5. c razreda, a  nagradu za najbolji likovni rad dobila je Josipa Leho, učenica 8.d razreda.

Osim prezentiranja učeničkih ostvaraja naša knjižničarka Irja Jerković pročitala je dvije priče  iz knjige Priče oko popreta naše, nedavno preminule,  mještanke prof. Tereze Gović. Osim priča, knjižničarka je pročitala i jedan recept (kako se pravi stari dubrovački liker Rozolin) kojeg je Tereza zapisala u svojoj knjizi. Na taj način smo evocirali uspomene na pokojnu Terezu.

nagrađeni radovi

[više]

Web OŠ Mokošica među finalistima natjecanja "Skockajte web 2012!"

Autor: Administrator , 5. 11. 2012. 23:56

Nakon tri tjedna pomnog pregledavanja i uspoređivanja svih prijavljenih školskih webova, Ocjenjivački sud natjecanja 'Skockajte web! 2012' donio je odluku o ovogodišnjim pobjednicima. Izbor nije bio ni jednostavan ni lak jer su mnoge škole ponudile kvalitetne webove s dosta korisnog sadržaja pa se moralo paziti i na objektivnost i na pravednost finalne odluke o najboljima.

Ocjenjivački sud natjecanja, koji je ove godine imao čak 18 članova, i ovoga je puta razmotrio ažurnost, informativnost i vizualnu privlačnost webova, kao i na poštivanje kriterija navedenih na stranici Kriteriji natjecanja te na kraju odabrao najbolje.

U kategoriji osnovnih škola:

POBJEDNICI

  1. OŠ Svete Ane u Osijeku - http://www.os-svete-ane-os.skole.hr
  2. OŠ Matija Antun Reljković, Cerna - http://www.os-mareljkovic-cerna.skole.hr
  3. OŠ Supetar  - http://www.os-supetar.skole.hr

FINALISTI

 Finalisti su poredani prema abecednom redu, a ne prema osvojenom mjestu. Spomenimo i to da je ove godine u natjecanju sudjelovalo 120 škola, od čega 96 osnovnih i 24 srednje.

izvor: http://www.carnet.hr/novosti/novosti?news_id=2446

 

[više]

"Ante na konju" - Dubrovačka rijeka dobrote - OŠ Mokošica

Autor: Administrator , 29. 10. 2012. 11:17

Na inicijativnu grupe roditelja 3.a, dana 26.10.2012. (petak) u 16,50 sati na školskom igralištu profesionalni fotograf Šime Strikoman slikao je milenijsku fotografiju učenika naše škole. Namjera je bila  pomoći i skupiti novčanu pomoć za dodatne rehabilitacijske tretmane za Antu Jovića, učenika s tjelesnim invaliditetom, koji pohađa navedeni razred. Novčana sredstva se planiraju prikupiti, između ostalog, kupnjom fotografije po cijeni od 10 kuna.

Zahvaljujemo svim učenicima, učiteljima i roditeljima koji su se uključili i podržali ovu hvalevrijednu akciju „Dubrovačka rijeka dobrote“ koju je inicirala i organizirala grupa roditelja naše Škole.

http://www.youtube.com/watch?v=rnPkO-oBj2A&feature=share

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.255283561163349.71297.245555878802784&type=3

 

[više]

Arhiva naših vijesti   
 


Traži


Napredno pretraživanje
Traži
 
Aktualno
 
Natjecanja znanja
 
Portal skole.hr - novosti
 
CARNET novosti
 
Natjecanja znanja
 
Zanimljivosti
21. veljače - Međunarodni dan materinskog jezika
20.02.2014. 20:54
21. veljače - Međunarodni dan materinskog jezika
Materinski jezik je termin kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Materinski jezik je važan u formiranju mišljenja. Osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem drugih jezika, ali i s učenjem uopće.Zbog važnosti materinskog jezika u razvoju komunikacijskih vještina, Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima ( UNESCO ) donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinjeg jezika.      Jezik je civilizacijsko kulturno nasljeđe. On je izraz ljudske kreativnosti, ali i ljepota u različitosti. Na svijetu postoji 3000 do 6000 jezika. Nestalnost broja jezika u svijetu može se objasniti dvama razlozima. Prvi razlog je činjenica da neki dijelovi svijeta jezikoslovcima još uvijek nisu poznati,  primjerice Nova Gvineja i Amazonija gdje žive domorodačka plemena. Njihovi jezici još uvijek su neistraženi, a drugi razlog nestalnosti broja je taj što različiti jezikoslovci imaju različito mišljenje o tome kada jedno narječje prestaje biti narječjem i postaje jezikom i obrnuto, odnosno što jezik čini jezikom.                   Međusobni utjecaji jezika najviše se vide na rječničkoj razini. Dominantni jezici poput engleskog, francuskog, španjolskog, ruskog i kineskog sve brže i više potiskuju manjinske jezike. Jedan od razloga je i internet koji zanemaruje veliki broj manjinskih jezika u svijetu.Istraživanja pokazuju da bi polovica svjetskih jezika mogla nestati zbog malog broja govornika, a nestanak bilo kojeg jezika osiromašio bi ljudsko znanje i ukupni životni potencijal na zemlji jer jezična raznolikost  neodvojiva je od biološke. Stoga moramo njegovati materinski jezik, a Međunarodni dan materinskog jezika ima cilj podsjetiti  nas na moralne i praktične obveze očuvanja lingvističke raznovrsnosti kao jednog od najvećih bogatstava koje smo naslijedili.

19.10.2013. 19:24
Svjetski dan jabuka
Obilježavanje Dana jabuka 21. (ili 20. !?) listopada započela je organizacija Common Ground 1990.godine u Londonu, a s ciljem promicanja zdravstvenih vrijednosti i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Tako je jabuka predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka prihvatile razne ustanove i  brojne škole diljem svijeta. Na taj način promiču  važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi. Jabuka spada među najkorisnije namirnice jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. Budući da u jabuci ima 85 do 90 % vode, ona  uspješno osvježava i gasi žeđ. Ona  je učinkovita u borbi protiv  virusa i bakterija, štiti organizam od prehlade, a također smanjuje rizik od pojave karcinoma debelog crijeva. Pošto sadrži mnogo kalija, djeluje i kao diuretik (potiče izlučivanje suvišne tekućine). Jabuka pozitivno utječe i na rad bubrega, jetre i žuči, pomaže kod stresa, umora i nesanice. Višestruko je korisna za cijeli organizam i sve organe jer jača imunitet.  Stablo jabuke najčešće je kultivirano stablo na svijetu, a kao divlje raslo je u Europi još u predpovijesno doba. Pitoma jabuka podrijetlom je iz južnog Sibira i Azije, a Grci i Rimljani uzgajali su različite sorte. Vjeruje se da postoji oko 10 000 sorti jabuka. I na kraju, sjetimo se one narodne: „ Jedna jabuka na dan i doktor iz kuće van“. Pripremila: Mirzeta Samardžić

 
Arhiva dokumenata
 
linkovi

 

 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 11. 2009.

Ukupno: 630877
Danas: 180
 
Kalendar
« Siječanj 2015 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

 
Korisni linkovi
 
 > O školi  > Oglasna ploča
CMS za škole logo
Osnovna škola Mokošica / Bartola Kašića 20, HR-20236 Mokošica / www.os-mokosica.skole.hr / ured@os-mokosica.skole.hr
preskoči na navigaciju