preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mokošica

Aktualno

1. mjesto na Županijskom natjecanju iz povijesti

Autor: Administrator , 12. 3. 2015. 16:24

 

Na Županijskom natjecanju iz povijesti održanom 6. 3. 2015. naš učenik Hrvoje Hrnkaš, 8. d, osvojio je I. mjesto ostvarivši 46/50 bodova tj. 92%.! Iskrene čestitke i pohvale za marljivost, upornost, konstantan  rad i veliki  interes! Bravo pobjedniče, blistavo !!!

Mentorica je prof. Jadranka Sanković.

 

 

[više]

1 i 3. mjesto na Županijskom natjecanju iz talijanskog jezika

Autor: Administrator , 11. 3. 2015. 14:54

Županijsko natjecanje iz talijanskog jezika održalo se je 2. ožujka 2015. g. u Školi za strane jezike Garište.

Matea Ivančić (8.d) osvojila je 1. mjesto, a Paula Jadrušić (8.d)  3. mjesto.

Učenice su postigle sjajne rezultate i u drugim područjima; Matea Ivančić je na Županijskom natjecanju iz  engleskog jezika osvojila 5. mjesto (mentorica Sanja Magaš), a Paula Jadrušić je državna prvakinja u klaviru.

Čestitamo našim vrijednim učenicama na uloženom trudu i rezultatima!

Mentorica Ivana Konsuo Batarilo

 

[više]

Izložba povodom Svetog Vlaha

Autor: Administrator , 7. 2. 2015. 15:17

U zgradi Centar otvorena je izložba učeničkih literarnih i likovnih radova na temu Svetoga Vlaha. Riječ je o tradicionalnoj izložbi koju organizira Društvo naša djeca Dubrovnik gdje su izloženi radovi učenika dubrovačkih osnovnih škola te nagrađeni najbolji.

Nagrađeni učenici naše škole u kategoriji likovnih radova su:

Ana Grgić  6.c,   mentorica: Aida Hebib Raguž

Karmen Vidak  4.a,  mentorica: Ana Cvjetković

Antun Bojanović  4.b, mentorica: Ines Stjepović

Čestitamo  !!!!

slike s izložbe pogledajte u fotogaleriji.

[više]

Počinju predupisi u prvi razred!!!

Autor: Administrator , 6. 2. 2015. 15:56

Predupis u prvi razred Osnovne škole Mokošica, Dubrovnik, za školsku godinu 2015./2016. obavljat će se od  9. veljače do 18. veljače  2015.g. u OŠ Mokošica, od  8.00 do 17.00 sati.

Roditelji trebaju donijeti preslik osobne iskaznice, odnosno odgovarajuću potvrdu o prebivalištu ili prijavljenom boravištu.

Djeca rođena do 01. travnja 2015.g obvezno se upisuju u 1.razred, a djeca rođena nakon tog nadnevka mogu se upisati u 1. razred, ukoliko im to na zahtjev roditelja ili staratelja, odobri županijski Ured državne uprave, Služba za društvene djelatnosti. Zahtjev za odobrenje predupisa roditelji ili staratelji dobit će u školi prilikom prijave za predupis.

Na  predupis ne treba dovoditi dijete !


U Osnovnu školu Mokošica upisuju se djeca iz sljedećih Gradskih kotara:

- Gradski kotar Mokošica (naselje Mokošica, Petrovo selo, Pobrežje, Čelopeci, Gornje Obuljeno, Donje Obuljeno, Gradićevo, Mirinovo, Maslinata, Na Moru, Podumane)

- Gradski kotar Komolac (Dračevo selo, Prijevor, Rožat, Mlini-Izvor, Komolac, Na Skali, Drginje, Busljeno, Podgaj, Knežica, Tor, Kladnica, Čajkovica, Rudine, Šumet )

- Gradski kotar Osojnik

[više]

Županijske prvakinje!

Autor: Administrator , 5. 2. 2015. 20:51

28.1. 2015. naša škola bila je domaćin Županijskog natjecanja u odbojci.  Odbojkašice su pobijedile OŠ Marina Držića sa 2:0 i  OŠ Lapad sa 2:1 te osvojile prvo mjesto. 

Velika pohvala svim natjecateljicama i treneru Tonći Careviću!

25.3.2015. odlaze na međužupanijsko natjecanje skupine "Jug" u Split.

Želimo im puno osvojenih setova!

 

 

[više]

Učenička natjecanja znanja

Autor: Administrator , 28. 1. 2015. 20:04

Početak drugog polugodišta tradiocionalno predstavlja početak učeničkih natjecanja znanja. Učenici se natječu na školskoj razini, a posebno uspješni doći će do županijske razine i državne razine. Uspjehe naših učenika možete pratiti na sljedećoj stranici

http://os-mokosica.skole.hr/nastava/natjecanja

 

[više]

OŠ Mokošica među 700 škola koje su iskazale interes da postanu e-Škole

Autor: Administrator , 26. 1. 2015. 09:01

U utorak u ponoć, 20 siječnja 2015. godine, istekao je rok do kojeg su se sve osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj mogle javiti na Javni poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u pilot projektu „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“. Predmet i cilj poziva je odabir 140 škola koje će se u razdoblju između 2015.-2017. godine uključiti u sve projektne aktivnosti pilot projekta e-Škole. U roku je to učinilo gotovo 700 škola.

Budući da se prijavila skoro polovica svih škola u Republici Hrvatskoj, očito je da su škole prepoznale ovaj pilot projekt kao nešto važno za njihov razvoj, razvoj nastavnih procesa i samog poslovanja škola, kao što su i osvijestile potrebu da se razvijaju korištenjem suvremenih tehnologija. Iz velikog broja prijava proizlazi i činjenica da su škole spremne prigrliti novi ciklus informatizacije paralelno razvijajući svoje kapacitete za digitalnu zrelost te učenje i poučavanje u 21. stoljeću.

CARNetovo Stručno povjerenstvo će, na temelju kriterija raspisanih u dokumentu “Nužni uvjeti i kriteriji odabira škola za sudjelovanje u pilot projektu e-Škole”, odabrati 140 škola koje će sudjelovati u pilot projektu i iste o tome izvijestiti elektroničkim putem. Popis odabranih škola bit će objavljen i na CARNetovoj mrežnoj stranici. Rok za objavu službene odluke s popisom odabranih škola je 20. veljače 2015. godine. Odluka Stručnog povjerenstva je neopoziva i konačna.

izvor: http://www.carnet.hr/novosti/novosti?news_id=3462

 

[više]

Božićna priredba

Autor: Administrator , 28. 1. 2015. 15:16

U petak, 19.12. 2014. godine u našoj školi održana je tradicionalna Božićna priredba koju su pripremili učenici i učitelji naše škole.

Program je započeo Dubrovačkom kolendom, nakon čega su učenici, roditelji i uzvanici s oduševljenjem pratili pjesme, recitacije, ples naših vrijednih učenika i malih gimnastičarki iz Gimnastičkog kluba.

Prenijeli s nam dio božićne čarolije. Osjetila se božićna radost i toplina, u srcu skrivena nada i rođenje novog dana, novog početka i nečeg lijepog.

Nazočni roditelji, umirovljenici i uzvanici su uživali u pjesmi, plesu i lijepoj riječi. Za kraj, učenici su čestitali nadolazeće blagdane svojim roditeljima i sugrađanima uz želje da svjetlost Božića obasja srca, uđe u  domove, donese blagostanje, a Nova godina svima bude posebna, da svaki dan donese nešto novo, lijepo....

S toplinom u srcu i osmijehom na licu, učenici, učitelji i učenici su ispratili još jednu božićnu priredbu i kraj prvog polugodišta.

Učiteljica Mare Safret

  

 

 

 

 

 

 

 

 

[više]

CARNET - Inspiring Science Education

Autor: Administrator , 7. 1. 2015. 11:19

Inspiring Science Education (ISE) je projekt koji se financira iz programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP) a glavni mu je cilj popularizacija znanosti i prirodoslovnih predmeta korištenjem postojećih e-learning resursa.

Projekt je počeo u travnju 2013. godine, a ukupno trajanje projekta je 40 mjeseci. Na projektu sudjeluje 30 partnera u 15 europskih zemalja, a obuhvatit će 5000 škola, od kojih 313 u Hrvatskoj. Kroz aktivnosti tijekom trajanja projekta bit će uključeno ukupno 10 000 nastavnika, 100 000 učenika, kao i velik broj drugih ključnih dionika (istraživača, znanstvenika, predstavnika nacionalnih i lokalnih vlasti). Osnovna škola Mokošica priključila se velikom broju škola koje će sudjelovati u ovom projektu.

izvor: http://www.carnet.hr/ise

[više]

Mala meteorološka radionica

Autor: Administrator , 22. 12. 2014. 16:16

Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Dubrovnika održana je Mala meteorološka radionica u našoj školi,  dana 5. prosinca 2014.

 Učenici trećih razreda su  sudjelovali u edukativnom projektu Mala meteorološka radionica, namjenjenom djeci, pokrenutom radi promicanja i popularizacije meteorologije.

Radionica se provodila u više skupina na kojima su prisustvovali učenici 3.a, 3.b, 3.c i 3.d razreda zajedno s učiteljicama.

Voditelji  Male meteorološke radionice, profesori  Barbara Sušanj,  Ivan Zec i i  Anabela  Božiček su  djeci su na zanimljiv način objasnili osnovne atmosferske  procese.  Učenici su saznali  kako i zbog čega nastaje magla, tornado te kako razlika u tlaku djeluje na predmete.

 Prema uputama voditelja stvorili su tornado uz pomoć vode i dvije plastične boce,  promatrali nastanak magle  te na kraju izradili vjetrulju koja pokazuje smjer i brzinu vjetra.

Učenici  su aktivno sudjelovali, komunicirali, timski radili,  promišljali, spoznali značaj meteorologije i naučili kako kvalitetno ispuniti svoje slobodno vrijeme.  Cijela radionica je bila zanimljiva i dinamična.

Bilo je poučno i  zabavno. Pogledajte fotogaleriju slika!

Učiteljica: Mare Safret

                    

[više]

Srce za Afriku

Autor: Administrator , 11. 12. 2014. 10:04

Osmijeh, toplina i vedrina djece s kojima se susrela potakli su Mirelu Banovac da odmah na povratku u Dubrovnik pokrene humanitarnu akciju Srce za Afriku.

Posjetila je našu školu i susrela se s učenicima nižih i viših razreda.

 S nama je podijelila svoje dojmove i iskustvo....

 

Pripremile:učiteljice Mare Safret i Ana Matić

[više]

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Autor: Administrator , 31. 10. 2014. 08:29

Dana 16. listopada 2014. godine učenici od 1. do 4. razreda su zajedno s učiteljicama obilježili Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Vrijedne ruke učenika su uz pomoć mama i baka pripremile razna peciva i kolače. Svaki kruh je bio poseban svojom veličinom i oblikom. Dječja mašta je je bila izrazita. Održan je integrirani nastavni dan pod nazivom Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u kojem su sudjelovali svi učenici od 1. do 4. razreda.

Učionice su bile kreativne radionice ispunjene radošću.  Na stolovima je bilo puno peciva i jesenskog voća. Svi učenici su uživali u finim pogačama, kolačićima i drugim pekarskim proizvodima.

Boje jeseni obojale su panoe, ukrašene maštovitim radovima učenika.

Kao i svake godine pokazali su da je istinska sreća i zadovoljstvo podijeliti ono što imamo  s drugima. Pogledajte fotogaleriju.

Veliko hvala našim mamama i bakama!!!!

 

Pripremila učiteljica: Mare Safret

[više]

EU CodeWeek - Liga programiranja za učenike osnovnih škola

Autor: Administrator , 19. 10. 2014. 13:54

U subotu 18.listopada 2014. godine započela je prva Liga programiranja za učenike osnovnih škola u programskom jeziku Python. Ovo je jedan od načina kako su učenici naše škole obilježili CodeWeek 2014 -  europsku inicijativu populaziranja programiranja među mlađim uzrastima Liga programiranja bit će organizirana kao niz radionica i natjecanja za učenike, a provodit će se tijekom prvog i drugog polugodišta. U ligu su uključeni učenici gradskih osnovnih škola pa tako Osnovnu školu Mokošicu u nekoliko ekipa predstavljaju slijedeći učenici:

 

1. Orsat Puljizević, 6d

2. Petar Rotim, 6d

3. Frano Fišer, 6b

1. Marko Sršen, 6c

2. Mauricio Bratičević, 6a

3. Domagoj Maškarić, 6b

1. Borna Modrić, 8c

2. Domagoj Padovan, 8c

3. Ante Raguž, 8a

1. Marin Rajić, 8d

2. Marijo Obrovac, 8d

3. Marino Lučić Raguž, 7c

1. Patricija Krnjaić, 8b

2. Luka Krnjaić, 8b

3. Martin Zadro, 8b

1. Mihael Barešić, 8b

2. Niko Jozić, 8c

3. Mateo Jemin, 8b

  

      

 

[više]

Predavanje i radionica - programski jezik Python

Autor: Nikolina Bubica, 26. 9. 2014. 20:12

U prostorijama informatičke učionice OŠ Mokošica 26.rujna 2014. godine održano je predavanje o programskom jeziku Python za učitelje informatike osnovnih škola Dubrovačko-neretvanske županije. Predavač na stručnom skupu bio je Tomo Sjekavica sa Studija Primijenjenog/poslovnog računarstva Sveučilišta u Dubrovniku. 

Uvodno predavanje održao je prof. Mario Miličević, također predavač na Studiju Primijenjenog/poslovnog računarstva Sveučilišta u Dubrovniku koji je predstavio ideju Lige programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola koja bi se trebala održavati tijekom školske godine 2014./2015. 

fotogalerija

 

[više]

Početak nove školske godine!

Autor: Administrator , 2. 9. 2014. 13:26

Obavijest za učenike i roditelje: 

Početak šk. god. 2014./2015. je u ponedjeljak 08.rujna 2014. godine

  1. SMJENA  U  11.00 SATI :   2. RAZREDI,

                                                    4. RAZREDI,

                                                    6. RAZREDI,

   8. RAZREDI

  2. SMJENA  U  11.30 SATI :   3. RAZREDI,

                                                    5. RAZREDI,

                                                    7. RAZREDI,       


        Za učenike 1. razreda održat će se priredba u 9.00 sati. 

        Roditeljski sastanak za roditelje učenika prvih razreda održati će se u

         četvrtak   4.rujna 2014. po slijedećem rasporedu:

           u 17:30 roditelji prezimena A-L

          u  19:00 roditelji prezimena M-Ž


Od 9.rujna 2014. godine (utorak) nastava će se odvijati prema rasporedu:

  u 8.00 SATI:  2.r, 4.r, 6.r, 8.r.

  u 14.00 SATI: 3.r, 5.r, 7.r.

  u 13.00 SATI: 1.razredi

Produženi boravak za 1.razrede počinje ujutro od 7.30 sati.

Produženi boravak za 2. razrede počinje popodne od 11.30 sati.

 

                                                               Ravnateljica: A.Matušić

[više]

Ispisi upisnica - obavijest

Autor: Administrator , 9. 7. 2014. 11:22

Učenici osmih razreda koji kod kuće nemaju mogućnosti ispisivanja obrasca upisnice  koja će biti  dostupna na mrežnoj stranici NISpuSŠ-a (www.upisi.hr) nakon objave konačne ljestvice poretka 11.7.2014. mogu to napraviti u Osnovnoj školi Mokošica dana 14. 7.2014. u vremenu od 10,00 do 12,00 sati. Sa sobom trebaju ponijeti svoj NISpuSŠ (carnet) identitet i pin kojim su se prijavljivali za upis u srednju školu.

Upisnicu trebaju potpisati učenik i njegov roditelj/skrbnik te je dostaviti u srednju školu u vremenu od 14.-18.7.2014. Učenici koji se upisuju u obrazovne programe za koje je potrebna potvrda liječnika školske medicine, liječnička svjedodžba medicine rada i /ili ugovor o naukovanju dužni su i to dostaviti u srednju školu u gore  narečenom  roku.

                                                                                          Upisno povjerenstvo

[više]

Upisi u srednje škole - važna obavijest!

Autor: Administrator , 2. 7. 2014. 09:17

Svim učenicima  osmih razreda prijavnicu s konačnom listom prioriteta izbora obrazovnih programa srednjih škola ispisuje njihov razrednik/ca.

Učenik i roditelj/skrbnik obavezni su doći u osnovnu školu Mokošica dana 9.7.2014. u 10,00 ili u 17,00 sati, radi potpisivanja prijavnice čime potvrđuju listu prioriteta odnosno odabir učenika. Nakon potpisivanja prijavnice razrednik to evidentira u sustavu što je osnovni preduvjet da učenik ostane na listi kandidata za upis. U protivnom sustav će učenika  brisati sa liste kandidata za upis.

[više]

Upisi u srednje škole - obavijest

Autor: Administrator , 30. 6. 2014. 09:12

1.Učenici koji žele upisati slijedeće zanimanja obrtničke škole:

 frizer - JMO, 

soboslikar-ličilac - JMO,

automehaničar - JMO, vodoinstalater - JMO,

elektromehaničar - JMO,

trebaju imati  ugovor o naukovanju  sa licenciranim obrtnikom ili pravnom osobom. Potpisani ugovor trebaju dostaviti srednjoj školi u vremenu od 14.do 18.7 2014.

2. Uputnice za besplatni liječničku pregled na medicini rada o zdravstvenoj sposobnosti za  zanimanja kuhar i konobar učenici mogu dobiti na Zavodu za zapošljavanje svakog radnog dana od 7,30 do 15,30 ( dnevni odmor od 12,00 -12,30) kod prof. Nine Crnogorac Šabić.

 

                                                   Psihologinja, Bojana Čengija

[više]

Upisi u srednju školu - pojašnjenje Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 26. 6. 2014. 22:28

Za one učenike osmih razreda kojima nisu sasvim jasni podatci iz Tablice natječaja za upis, posebno onaj dio koji se odnosi na to za koje škole (programe) trebate liječničke potvrde o nepostojanju kontraindikacija i od kojih liječnika napravili smo TABLICU NATJEČAJA ZA UPIS U SREDNJE ŠKOLE. podaci su razvrstani po školama i programima radi bolje preglednosti zdravstvenih poteškoća zbog kojih se učenici ne mogu upisati u pojedini obrazovni program i stoji koje su vam liječničkepotvrde potrebne za upis (da bi dokazali da ste zdravstveno sposobni za izabraniobrazovni program).

Bojana Čengija, psiholog
[više]

I još malo o osmašima!

Autor: Administrator , 26. 6. 2014. 22:40

Evo kako naši osmaši prosljavljaju svoj posljednji nastavni dan u OŠ Mokošica!

(za pregledavanje videa, napravite desni klik na sliku i odaberite play)

[više]

Adio osmaši!!

Autor: Administrator , 26. 6. 2014. 21:04

generacija osmaša 2013./2014.!

 

[više]

Obavijest - upisi u srednje škole - medicinske kontraindikacije Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 12. 6. 2014. 14:46

Dragi roditelji i učenici!

Ove školske godine, kao novina, za upis u većinu srednjih škola potrebna je liječnička svjedodžba o nepostojanju kontraindikacija za upis u obrazovni program. Stoga Vas molimo da pažljivo proučite priložene dokumente o upisu u srednju školu i provjerite je li učenik zadovoljava i zdravstvene zahtjeve pojedinog zanimanja  te pribavite  dokument kojim dokazujete nepostojanje zdravstvenih kontraindikacija za upis u željeni obrazovni program. Za neke  obrazovne programe potrebna je potvrda nadležnog školskog liječnika a za druge liječnička svjedodžbu medicine rada (vidi: Tablica natječaja za upis 2014/15.) Taj dokument učenik je dužan predočiti srednjoj školi zajedno s upisnicom do roka navedenog u Kalendaru (14.-18.7.2014.). Više o tome možete pročitati na www.upisi.hr.

 

[više]

Obavijest - upisi u srednje škole Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 30. 4. 2014. 14:44

Na temelju članka 22., stavka 5. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, br. 87/2008., 86/2009., 92/2010., 105/2010., 90/2011., 16/2012. 86/2012. i 94/2013.) i članka 20., stavka 4. Zakona o strukovnom obrazovanju (Narodne novine, br. 30/2009. i 24/2010.), ministar znanosti, obrazovanja i sporta donosi


O D L U K U O ELEMENTIMA I KRITERIJIMA ZA IZBOR KANDIDATA ZA UPIS U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2014./2015.

 

 

 

cijeli dokument nalazi se u prilogu te popis predmeta važnih za upis.

[više]

"Ante na konju" - Dubrovačka rijeka dobrote - OŠ Mokošica

Autor: Administrator , 29. 10. 2012. 11:17

Na inicijativnu grupe roditelja 3.a, dana 26.10.2012. (petak) u 16,50 sati na školskom igralištu profesionalni fotograf Šime Strikoman slikao je milenijsku fotografiju učenika naše škole. Namjera je bila  pomoći i skupiti novčanu pomoć za dodatne rehabilitacijske tretmane za Antu Jovića, učenika s tjelesnim invaliditetom, koji pohađa navedeni razred. Novčana sredstva se planiraju prikupiti, između ostalog, kupnjom fotografije po cijeni od 10 kuna.

Zahvaljujemo svim učenicima, učiteljima i roditeljima koji su se uključili i podržali ovu hvalevrijednu akciju „Dubrovačka rijeka dobrote“ koju je inicirala i organizirala grupa roditelja naše Škole.

http://www.youtube.com/watch?v=rnPkO-oBj2A&feature=share

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.255283561163349.71297.245555878802784&type=3

 

[više]

Eduvizija - još jedan obrazovni portal

Autor: Administrator , 23. 10. 2012. 17:07

Ako ste želite znati više Eduvizija je prava stranica za vas!

Eduvizija je jedan od  portala u Hrvatskoj koji prati nastavne sadržaje za više razrede osnovne škole. Projekt je pokrenut prije 3 godine kao obrazovna aplikacija na CD-romu. Prije dvije godine, zbog velike dostupnosti i povećanja brzine interneta, objavili su sadržaje na webu. Portal Eduvizija predstavljen je javnosti 22. siječnja 2010. godine.

Kreativni tim Eduvizije čine entuzijasti - profesori s dugogodišnjim iskustvom u radu s učenicima osnovnih škola, mladi informatičari i studenti.

http://www.eduvizija.hr

 

[više]

Nagrada Turističke zajednice učenicima naše škole

Autor: Administrator , 15. 10. 2012. 08:12

Pripremila: Monika Žuvela 8.d

I ove godine je naša škola, po treći put uzastopno, dobila nagradu Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije za literarni rad na ekološku temu. Ovaj put je to bila druga nagrada koju je dobio Roko Gvozdenica Šipić, učenik 7.razreda naše škole. Napisao je pejzažnu pjesmu pod nazivom „Djeca čuvari prirode“. Mentor mu je bila profesorica Tonka Vodopija. Nagrada se sastojala od 5000 kuna koje je osvojio za potrebe svoje škole odnosno literarne grupe.

Tekst pjesme .....

[više]

Važna obavijest

Autor: Administrator , 4. 10. 2012. 15:37

 

Dragi učenici i učitelji,

sutra, 5.listopada 2012. god. je Dan učitelja. Tim povodom nastava će biti skraćena. Sat će trajati 30 minuta. Prva smjena počinje u 8:00 sati, a druga u 14:00.

U ponedjeljak, 8.listopada 2012. god. je Dan neovisnosti (državni praznik) i neće biti nastave. 

 

[više]

Obilježavanje 21. obljetnice napada na Dubrovnik

Autor: Administrator , 4. 10. 2012. 12:17

Pripremila: Danijela Vratonjić, 8.d

Ove godine smo se prisjetili i obilježili još jednu obljetnicu napada na Dubrovnik. Mimohod,  u kojem su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola naše županije, krenuo je s Pila u 9:30  i  prošetao cijelim Stradunom.

Zatim se program nastavio u Kazalištu Marina Držića gdje su nastupili izvođači svih uzrasta iz različitih škola. Među tim izvođačima našli su se zbor OŠ MOKOŠICA, mokošičke mažoretke i Jakov Varezić, učenik 7.r., koji je recitirao pjesmu Noć u Sustjepanu. Nakon prigodnog programa u kazalištu  svečanost se nastavila svetom misom na Srđu i polaganjem vijenaca u čast naših hrabrih, nikad zaboravljenih branitelja. Na Srđu su, osim sudionika programa,  bili i  branitelji, obitelji stradalih, dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i još neki članovi gradske i županijske uprave.

Svake godine trebamo se s tugom prisjećati tog užasnog događaja i moliti se da se nikad više ne ponovi.

         

[više]

English in Action

Autor: Administrator , 5. 9. 2012. 23:13

 

 

 

 

 

Pripremila: Sanja Magaš, prof.

U našoj školi ovog je ljeta (20.8.-24.8.) održan tečaj engleskog jezika English in Action za učenike bivših petih, šestih i sedmih razreda. Na tečaju je sudjelovalo 23 učenika podijeljenih u 2 grupe, mlađa grupa Waystage (A2 razina) i starija grupa Treshold (razina B1). Voditelji tečaja Alex i Tessa su bili veoma zadovoljni visokom razinom znanja engleskog jezika kod svih učenika, a posebno ih je oduševio pogled iz zbornice i učionica. Na kraju tečaja učenici su pripremili kratku priredbu za roditelje gdje su prikazali projekte na kojima su radili  (Olympic games, London, Nikola Tesla) i 2 odlična igrokaza (In a restaurant, BBC news). 

Interview with Alex (A)and Tessa (T).......

       Reporters  (R): Maroje Žuvelek and Petra Mihaljević  (7.a)

[više]

Popis udžbenika

Autor: Administrator , 12. 6. 2014. 10:54

U skladu sa Zakonom o udžbenicima donesen je popis odabranih udžbenika za učenike OŠ Mokošica u školskoj godini 2014./2015.

Potrebno je naglasiti da uz navedni popis udžbenika učenik obvezno treba imati i likovnu mapu (za odgovarajući razred).

popis udžbenika

 

[više]

Arhiva naših vijesti   
 


Traži


Napredno pretraživanje
Traži
 
Aktualno
 
Natjecanja znanja
 
Portal skole.hr - novosti
 
CARNET novosti
 
Natjecanja znanja
 
Zanimljivosti
21. veljače - Međunarodni dan materinskog jezika
20.02.2014. 20:54
21. veljače - Međunarodni dan materinskog jezika
Materinski jezik je termin kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Materinski jezik je važan u formiranju mišljenja. Osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem drugih jezika, ali i s učenjem uopće.Zbog važnosti materinskog jezika u razvoju komunikacijskih vještina, Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima ( UNESCO ) donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinjeg jezika.      Jezik je civilizacijsko kulturno nasljeđe. On je izraz ljudske kreativnosti, ali i ljepota u različitosti. Na svijetu postoji 3000 do 6000 jezika. Nestalnost broja jezika u svijetu može se objasniti dvama razlozima. Prvi razlog je činjenica da neki dijelovi svijeta jezikoslovcima još uvijek nisu poznati,  primjerice Nova Gvineja i Amazonija gdje žive domorodačka plemena. Njihovi jezici još uvijek su neistraženi, a drugi razlog nestalnosti broja je taj što različiti jezikoslovci imaju različito mišljenje o tome kada jedno narječje prestaje biti narječjem i postaje jezikom i obrnuto, odnosno što jezik čini jezikom.                   Međusobni utjecaji jezika najviše se vide na rječničkoj razini. Dominantni jezici poput engleskog, francuskog, španjolskog, ruskog i kineskog sve brže i više potiskuju manjinske jezike. Jedan od razloga je i internet koji zanemaruje veliki broj manjinskih jezika u svijetu.Istraživanja pokazuju da bi polovica svjetskih jezika mogla nestati zbog malog broja govornika, a nestanak bilo kojeg jezika osiromašio bi ljudsko znanje i ukupni životni potencijal na zemlji jer jezična raznolikost  neodvojiva je od biološke. Stoga moramo njegovati materinski jezik, a Međunarodni dan materinskog jezika ima cilj podsjetiti  nas na moralne i praktične obveze očuvanja lingvističke raznovrsnosti kao jednog od najvećih bogatstava koje smo naslijedili.

19.10.2013. 19:24
Svjetski dan jabuka
Obilježavanje Dana jabuka 21. (ili 20. !?) listopada započela je organizacija Common Ground 1990.godine u Londonu, a s ciljem promicanja zdravstvenih vrijednosti i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Tako je jabuka predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka prihvatile razne ustanove i  brojne škole diljem svijeta. Na taj način promiču  važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi. Jabuka spada među najkorisnije namirnice jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. Budući da u jabuci ima 85 do 90 % vode, ona  uspješno osvježava i gasi žeđ. Ona  je učinkovita u borbi protiv  virusa i bakterija, štiti organizam od prehlade, a također smanjuje rizik od pojave karcinoma debelog crijeva. Pošto sadrži mnogo kalija, djeluje i kao diuretik (potiče izlučivanje suvišne tekućine). Jabuka pozitivno utječe i na rad bubrega, jetre i žuči, pomaže kod stresa, umora i nesanice. Višestruko je korisna za cijeli organizam i sve organe jer jača imunitet.  Stablo jabuke najčešće je kultivirano stablo na svijetu, a kao divlje raslo je u Europi još u predpovijesno doba. Pitoma jabuka podrijetlom je iz južnog Sibira i Azije, a Grci i Rimljani uzgajali su različite sorte. Vjeruje se da postoji oko 10 000 sorti jabuka. I na kraju, sjetimo se one narodne: „ Jedna jabuka na dan i doktor iz kuće van“. Pripremila: Mirzeta Samardžić

 
Arhiva dokumenata
 
linkovi

 

 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 11. 2009.

Ukupno: 656810
Danas: 136
 
Kalendar
« Ožujak 2015 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
23 24 25 26 27 28 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

 
Korisni linkovi
 
 > O školi  > Oglasna ploča
CMS za škole logo
Osnovna škola Mokošica / Bartola Kašića 20, HR-20236 Mokošica / www.os-mokosica.skole.hr / os-mokosica-009@skole.t-com.hr
preskoči na navigaciju