preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mokošica

 > Nastava
Popis udžbenika za školsku godinu 2013./2014.

U skladu sa Zakonom o udžbenicima donesen je popis odabranih udžbenika za učenike OŠ Mokošica u školskoj godini 2013./2014.

Potrebno je naglasiti da uz navedni popis udžbenika učenik obvezno treba imati i likovnu mapu (za odgovarajući razred).


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju

 
ORGANIZACIJA NASTAVE školska godina 2013./2014.
 

OŠ Mokošica i ove školske godine radi u dvije smjene. U prvoj smjeni ( 2. razredi, 4.razredi, 6. razredi i 8. razredi ) imamo 13 odjeljenja sa 303 učenika.

U drugoj smjeni ( 1. razredi, 3. razredi, 5. razredi i 7. razredi) imamo 15 odjeljenja sa 306 učenika.

Ukupno u školi imamo 609 učenika u 28 odjeljenja.

Ove školske godine imamo:

- četiri odjela 1. razreda

- četiri odjela 2. razreda

- tri odjela 3.razreda

- tri odjela 4.razreda

             U razrednoj nastavi imamo 14 odjela.

U Područnoj školi Osojnik imamo 4 učenika ( 1 učenik  u 1. razredu, 2 učenika u 3. razredu  i 1 učenik u 4.razredu).

U predmetnoj nastavi imamo ukupno 15 odjela ( 349 učenika):

- četiri odjela 5.razreda.

- tri odjela 6.razreda

- četiri odjela 7.razreda

- tri odjela 8.razreda

U školi također djeluju brojne slobodne aktivnosti kao što su dramska, likovna grupa, tamburice, zbor, mladi informatičari, mladi knjižničari te brojne športske grupe (košarka, gimnastika, odbojka, nogomet, rukomet, stolni tenis...)

 


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju

Traži


Napredno pretraživanje
Traži
 
Aktualno
 
Natjecanja znanja
 
Matilda i učenici
 
Anketa (mala)
Domaći uradak ....

 
Zanimljivosti
20.02.2014. 20:54
21. veljače - Međunarodni dan materinskog jezika
Materinski jezik je termin kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Materinski jezik je važan u formiranju mišljenja. Osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem drugih jezika, ali i s učenjem uopće.Zbog važnosti materinskog jezika u razvoju komunikacijskih vještina, Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima ( UNESCO ) donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinjeg jezika.      Jezik je civilizacijsko kulturno nasljeđe. On je izraz ljudske kreativnosti, ali i ljepota u različitosti. Na svijetu postoji 3000 do 6000 jezika. Nestalnost broja jezika u svijetu može se objasniti dvama razlozima. Prvi razlog je činjenica da neki dijelovi svijeta jezikoslovcima još uvijek nisu poznati,  primjerice Nova Gvineja i Amazonija gdje žive domorodačka plemena. Njihovi jezici još uvijek su neistraženi, a drugi razlog nestalnosti broja je taj što različiti jezikoslovci imaju različito mišljenje o tome kada jedno narječje prestaje biti narječjem i postaje jezikom i obrnuto, odnosno što jezik čini jezikom.                   Međusobni utjecaji jezika najviše se vide na rječničkoj razini. Dominantni jezici poput engleskog, francuskog, španjolskog, ruskog i kineskog sve brže i više potiskuju manjinske jezike. Jedan od razloga je i internet koji zanemaruje veliki broj manjinskih jezika u svijetu.Istraživanja pokazuju da bi polovica svjetskih jezika mogla nestati zbog malog broja govornika, a nestanak bilo kojeg jezika osiromašio bi ljudsko znanje i ukupni životni potencijal na zemlji jer jezična raznolikost  neodvojiva je od biološke. Stoga moramo njegovati materinski jezik, a Međunarodni dan materinskog jezika ima cilj podsjetiti  nas na moralne i praktične obveze očuvanja lingvističke raznovrsnosti kao jednog od najvećih bogatstava koje smo naslijedili.

19.10.2013. 19:24
Svjetski dan jabuka
Obilježavanje Dana jabuka 21. (ili 20. !?) listopada započela je organizacija Common Ground 1990.godine u Londonu, a s ciljem promicanja zdravstvenih vrijednosti i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Tako je jabuka predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka prihvatile razne ustanove i  brojne škole diljem svijeta. Na taj način promiču  važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi. Jabuka spada među najkorisnije namirnice jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. Budući da u jabuci ima 85 do 90 % vode, ona  uspješno osvježava i gasi žeđ. Ona  je učinkovita u borbi protiv  virusa i bakterija, štiti organizam od prehlade, a također smanjuje rizik od pojave karcinoma debelog crijeva. Pošto sadrži mnogo kalija, djeluje i kao diuretik (potiče izlučivanje suvišne tekućine). Jabuka pozitivno utječe i na rad bubrega, jetre i žuči, pomaže kod stresa, umora i nesanice. Višestruko je korisna za cijeli organizam i sve organe jer jača imunitet.  Stablo jabuke najčešće je kultivirano stablo na svijetu, a kao divlje raslo je u Europi još u predpovijesno doba. Pitoma jabuka podrijetlom je iz južnog Sibira i Azije, a Grci i Rimljani uzgajali su različite sorte. Vjeruje se da postoji oko 10 000 sorti jabuka. I na kraju, sjetimo se one narodne: „ Jedna jabuka na dan i doktor iz kuće van“. Pripremila: Mirzeta Samardžić

 
CARNET novosti
 
Arhiva dokumenata
 
linkovi

 

 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 11. 2009.

Ukupno: 410822
Danas: 670
 
Kalendar
« Travanj 2014 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
 
 > Nastava
CMS za škole logo
Osnovna škola Mokošica / Bartola Kašića 20, HR-20236 Mokošica / www.os-mokosica.skole.hr / ured@os-mokosica.skole.hr
preskoči na navigaciju